Något måste göras. Skaftö öråd har tagit fram ett förslag som innebär en lösning på bristen på industrimark.
Något måste göras. Skaftö öråd har tagit fram ett förslag som innebär en lösning på bristen på industrimark.

Öråd kräver krafttag för ny industrimark

I dag finns det 12 företag som är i behov av ny industrimark på Skaftö. Men sådan mark saknas och det innebär att de planer som finns på expansion inte går att genomföra. Nu vill Skaftö öråd att kommunen satsar tio miljoner på att göra i ordning Grönskhults industriområde.

ANNONS
|

– Planerna på att göra i ordning det här området har funnits i mer än 20 år men har av olika anledningar inte kunnat genomföras, säger Roger Siverbrant som jobbat med den här frågan på uppdrag av Skaftö öråd.

Det enda område på Skaftö där det finns mark för industriändamål är Grönskhults industriområde. Det handlar om ett 27000 kvadratmeter stort område som ligger mitt emot golfbanan på andra sidan av den väg som går igenom Skaftö.

– Det här handlar om ett område med vissa nivåskillnader och mycket berg och det är relativt dyrt att bygga ett industriområde på den här platsen. Vårt önskemål är att kommunen går in med en del av det överskott som uppstår vid försäljningen av Utsiktsberget. Det handlar om cirka 10 miljoner kronor. Samtidigt finns det ett antal företag som beredda att satsa ungefär lika mycket pengar för tillgång till ny industrimark.

ANNONS

En sådan lösning innebär, enligt Siverbrant, att priset på industrimark hamnar på samma nivå som den industrimark som nyligen sålts på Dalskogen tre i Lysekil.

– I dag finns 12 stycken företag som behöver industrimark på Skaftö, säger Roger Siverbrant. Sex av företagen har verksamhet på annan ort.

I skrivelsen från örådet till kommunen är det flera fördelar som nämns om pengar satsar på Grönskhults industriområde. Situationen för de företag som står i kö i flera år för industrimark kommer att lösas.

Andra fördelar är att bensinmacken i Fiskebäckskil får ökade möjlighet att drivas vidare i det nya industriområdet. Det kommer även att bli ett antal nya arbetstillfällen på Skaftö och bättre möjligheterna till förvaring av båtar under vintern.

ANNONS