De som bort på Skaftö måste även i fortsättningen åka till Lysekil eller Rotvikbro för att tanka.
De som bort på Skaftö måste även i fortsättningen åka till Lysekil eller Rotvikbro för att tanka. Bild: Erik Simander/TT

Överklagande stoppar bensinmack på Skaftö

De Skaftöbor som behöver tanka sin bil måste åka till Lysekil eller Rotviksbro. En lokal företagare har försökt att lösa situationen genom att sätta upp en containerbaserad bensinstation. Men det tillfälliga bygglov som getts har överklagats, bland annat med motiveringen att bensinmacken förfular landskapet.

ANNONS
|

– Det här med att inte kunna tanka bilen är ett stort problem på Skaftö, säger Bo Göthesson (S), ordförande i Byggnadsnämnden.

Fick bygglov

Sedan ett par år finns det inte längre någon bensinmack på Skaftö och det innebär att man måste åka till Lysekil eller Rotsviksbro för att tanka. Men detta ville en lokal företagare ändra på. Han har nu skaffat en containerbaserad bensinmack. Byggnadsnämnden har gett ett tillfälligt bygglov på fem år så att bensinmacken kan placeras vid Rosskälan vid infarten till Fiskebäckskil.

– Det handlar om ett tillfälligt bygglov i väntan på att Grönskhults industriområde ska göras i ordning, säger Bo Göthesson.

ANNONS

Oklart

Men det är oklart om det kan sättas upp någon bensinmack. Byggnadsnämndens beslut om tillfälligt bygglov har överklagats till länsstyrelsen av några privatpersoner som or på Skaftö. En av de som överklagat hävdar att bensinmacken förfular landskapet. En annan som överklagat hävdar att placeringen är okänslig och felaktig och innebär en negativ påverkan för Skaftö, kustsamhället och kulturlandskapet.

– De här ständiga överklagandena ställer till med stora problem, säger Bo Göthesson.

Det är oklar hur lång tid länsstyrelsens prövning kommer att ta.

ANNONS