Jan-Olof Johansson (S) är kommunalråd i Lysekils kommun. Han påtalar att 100 nya hyresrätter är planerade.
Jan-Olof Johansson (S) är kommunalråd i Lysekils kommun. Han påtalar att 100 nya hyresrätter är planerade. Bild: Niclas Jonasson

7 av 100 nya lägenhetsbyggen är hyresrätter

De senaste tio åren har det byggts 103 nya lägenheter i Lysekil. Men bara sju av dem är hyresrätter. Det är sämst siffror i Bohusläningens område. Inte heller har politikerna i Lysekil ställt några krav på en viss andel hyresrätter vid nybyggnation i Lysekil. Men nu ligger 100 nya hyresrätter i plan inom de kommande fem åren. Samtidigt förbereder sig Lysekilsbostäder inför en eventuell utbyggnad av Preemraff.

ANNONS

– Får se nu, jag stod i kö i...

Lysekilsbon Matilda Gustafsson räknar på fingrarna.

– Jag stod i kö i fem år för att få en lägenhet av Lysekilsbostäder.

Sedan 2009 har det byggts 103 lägenheter i Lysekil. Men en överväldigande majoritet av dem är bostadsrätter och endast sju av dem är hyreslägenheter. Det framgår av siffror från SCB som tagits fram av nyhetsbyrån Siren.

Badhusberget är inte ett av de attraktivare områdena i Lysekils kommun, berättar Lysekilsbostäders vd Christina Johansson, här tillsammans med Eva Isaksson, kvartersvärd på Badhusberget.
Badhusberget är inte ett av de attraktivare områdena i Lysekils kommun, berättar Lysekilsbostäders vd Christina Johansson, här tillsammans med Eva Isaksson, kvartersvärd på Badhusberget. Bild: Niclas Jonasson

Detta samtidigt som över 3 000 personer står med på det kommunala bostadsbolaget Lysekilsbostäders intressekö.

– Vi har en stor kö, men det är en intressekö. Det betyder inte att folk vill flytta in i morgon, säger Christina Johansson, vd för Lysekilsbostäder, och fortsätter:

ANNONS

– Vad vi kan se är att i centrala Lysekil är det jätteefterfrågan, men när vi kommer till de mindre attraktiva lägena är det inte samma efterfrågan. Centralt kan vi hyra ut hur många som helst. Man måste ha stått i kö i sex år för att få en lägenhet. I våra ytterområden och även på Badhusberget är kötiden inte så lång.

Johansson berättar att det är mer än tre gånger så många sökanden på lägenheter i centrala Lysekil, jämfört med områden i Brastad och på Badhusberget.

Philip Nordqvist är regionstyrelseledamot för Hyresgästföreningen. Han ser samma problem som Christina Johansson: många vill bo i de centrala delarna av staden.

– Det måste vara attraktivt att bo även på i andra områden. Kommunen måste arbeta för att skapa atmosfär även i Brastad, säger han.

Hur ska man göra det?

– Det är kommunikationer, det är livsmedelsbutiker och lekplatser. Det är viktigt att det finns saker som är gratis att hämta i samhället. Vi har fördelen med Lysekil med havet som en stor dragningskraft. Men Brastad har egentligen också nära till det, men det finns ju inte någon bank, det finns en tandläkare som bara har öppet ibland och en vårdcentral som bara har öppet ibland.

ANNONS
Matilda Gustafsson stod i kö i fem år innan hon fick en lägenhet.
Matilda Gustafsson stod i kö i fem år innan hon fick en lägenhet. Bild: Niclas Jonasson

Matilda Gustafsson har bott i tre hyreslägenheter i Lysekil. Hon säger att det inte finns tillräckligt med hyresrätter i kommunen.

– Som ung är resan lång för att få en lägenhet. Det är svårt att få en hyreslägenhet, konstigt svårt med tanke på att det är en liten stad.

Hon får medhåll från Philip Nordqvist på Hyresgästföreningen, som dock menar att lösningen ligger på en högre nivå än den kommunala.

– Hyreskostnaderna blir så höga för nyproducerade lägenheter. Det blir svårt för pensionärer eller småbarnsfamiljer att flytta till Lysekil om man ska ha en hyra på 10 000 eller 12 000 kronor. Det är en regeringsfråga, man får subventionera byggandet av hyresrätter för att premiera dem som gör det, säger han.

– Man kan producera jättemånga lägenheter, men om inga kan bo i dem är det som att kasta pengarna i havet.

Jan-Olof Johansson (S) säger att man kan förtäta, bygga fler hus, på befintliga områden.
Jan-Olof Johansson (S) säger att man kan förtäta, bygga fler hus, på befintliga områden. Bild: Niclas Jonasson

Uddevalla kommun har som riktmärke att var femte nybyggd lägenhet ska vara en hyresrätt. Någon sådan ambition har inte Lysekils kommun, berättar kommunalrådet Jan-Olof Johansson (S).

– Uddevalla är en kommun med betydligt större områden än vad vi har. När det byggs här är det bara ett eller två hus åt gången. Det är klart att vi kan ställa krav, men det har inte gjorts hittills.

ANNONS

Anledningen till att det byggts få hyresrätter säger Johansson delvis beror på att inga privata fastighetsägare byggt hyreslägenheter.

– De enda som har byggt hyresrätter är det kommunala bostadsbolaget. En annan anledning är att vi har haft svårt att färdigställa detaljplaner. Det är en svår och långdragen process.

Är det svårare för er att ta fram detaljplaner än vad det är i Munkedal och Sotenäs, som har byggt betydligt fler hyreslägenheter än Lysekil?

– Jag har inga direkta uppgifter om hur det ser ut i Sotenäs, men det verkar ju som att de har lyckats få fram detaljplaner för hyresrätter snabbare än vad vi har lyckats med.

Är det något ni jobbar med att förbättra?

– Ja, det är det ju.

Både kommunalrådet och bostadsbolagets vd säger att det finns 70 planerade hyreslägenheter i kommunen. Äldreboendet Lysekilshemmet ska börja byggas om 2021 och inom fem år räknar man med att totalt 100 hyresrätter ska vara byggda.

– Det finns också en del befintliga områden som kan förtätas, som Bohusberget och Mariedal.

Vad innebär det?

– Att vi kan trycka in ett hus till. Men det är inte säkert att det är bra för bostadsmiljön. En del av attraktiviteten med Badhusberget är just att det är mycket ytor mellan husen.

ANNONS
2021 påbörjas ombyggnationen av äldreboendet Lysekilshemmet till hyreslägenheter.
2021 påbörjas ombyggnationen av äldreboendet Lysekilshemmet till hyreslägenheter. Bild: Niclas Jonasson

Samtidigt måste kommunen göra sig redo för en eventuell utbyggnad av Preems oljeraffinaderi.

– Gör de den, då blir det efterfrågan, säger Christina Johansson, vd för Lysekilsbostäder, och fortsätter:

– Det hänger väldigt mycket ihop med om vi får arbetsgivare som behöver arbetskraft. Det är a och o.

Lysekil

Totalt 103 nya lägenheter

Hyresrätt: 7 procent

Bostadsrätt: 86 procent

Äganderätt: 7 procent

Uddevalla

Totalt 533 nya lägenheter

Hyresrätt: 44 procent

Bostadsrätt: 50 procent

Äganderätt: 5 procent

Munkedal

Totalt 36 nya lägenheter

Hyresrätt: 100 procent

Sotenäs

Totalt 184 nya lägenheter

Hyresrätt: 30 procent

Bostadsrätt: 59 procent

Äganderätt: 11 procent

Orust

Totalt 97 nya lägenheter

Hyresrätt: 52 procent

Bostadsrätt: 48 procent

Tanum

Totalt 137 nya lägenheter

Hyresrätt: 39 procent

Bostadsrätt: 23 procent

Äganderätt: 39 procent

Färgelanda

Totalt tio nya lägenheter

Hyresrätt: 100 procent

Strömstad

Totalt 283 nya lägenheter

Hyresrätt: 69 procent

Bostadsrätt: 31 procent

ANNONS