Bengt Sjöberg. Foto: Lasse Edwartz
Bengt Sjöberg. Foto: Lasse Edwartz

Bengt Sjöberg har avlidit

Han donerade två miljarder kronor till cancerforskningen. Nu har Bengt Sjöberg, affärsmannen från Lysekil, själv omkommit i sviterna av sjukdomen.

ANNONS
|

I våras tillkännagav Kungliga Vetenskapsakademien att man fått den största donationen någonsin från en privatperson. Affärsmannen Bengt Sjöberg donerade nästan hela sin förmögenhet – två miljarder kronor – i syfte att göra skillnad för cancerforskningen. – Jag vill egentligen revolutionera lungcancerbehandlingen. Förhoppningen är att det inte ­behöver bli en dödsdom att få besked om långt framskriden lungcancer berättade han själv för Bohus­läningen då.

Det var i maj, och bara några ­månader tidigare hade han fått ­beskedet att han fått lungcancer. Någon bot fanns inte och hans tid var utmätt. Det visade sig dock senare att Bengt Sjöbergs första diagnos var felaktig, det var inte lungcancer utan en annan form av cancer som hade spridit sig till lungorna. Han genomgick ett stort antal behandlingar på flera olika håll i världen. Trots den allvarliga sjukdomen kämpade han vidare i ett drygt år, men i veckan avled han i Göteborg i närvaro av sin familj.

ANNONS

– Han blev ju bättre fram till slutet av hösten. Han höll ju på med behandlingar hela året så tumörerna minskade i storlek, sen vände det. Cancern växte till sig och man konstaterade att det hade blivit metastaser i hjärnan och efter nyår gick det väldigt fort. Han dog i tisdags men utan lidande, berättar storebrodern Ingemar Sjöberg. – Han fick sin diagnos den 2 ­januari förra året. Att han skulle leva i ett helt år till det trodde han inte då, när han drabbades, fortsätter han.

Bengt Sjöberg föddes 1949, son till en lantbrukare och yngst av fyra bröder. (Ingemar Sjöberg är näst äldst.) I stället för att gå i faderns fotspår började Bengt Sjöberg studera i Göteborg och tog så småningom ekonomexamen. Ganska kort därefter riktade han blickarna utomlands och han hamnade 1977 i Hong Kong. Det var där han byggde upp sitt transportimperium och sin förmögenhet. Han var bland annat den största enskilda aktieägaren i AB Volvo och storägare i H&M.

För många i Bohuslän, och Sverige, var han dock något av en doldis. Han hade själv valt att hålla låg profil och bodde i Hong Kong. Det var först i samband med donationen som han blev känd för en bredare allmänhet. – Det här med stiftelsen, jag vill att den ska bli känd och att det ska bli något positivt. Att det blir ett pris som många vill ha, berättade han för Bohusläningen som träffade honom i föräldrahemmet, gården Ingalsröd i Brastad.

ANNONS

I samband med donationen skapades en stiftelse, vars syfte var att årligen dela ut ett vetenskapspris till framstående cancerforskare ­eller grupp av forskare. Det var ett ­arbete som han var mycket stolt över. – Han tyckte det att detta arbete som vi gjorde i stiftelsen och de kontakter han fick på det sättet tyckte han var det roligaste han gjort, ­berättar Ingemar Sjöberg, som är vice ordförande för stiftelsen.

Avkastningen från donationen används dels till forsknings­priset, eller Sjöbergpriset som det heter, men största delen kommer att ­användas för forskning och ett cancercenter planeras på Karolinska Institutet. Än så länge är det hemligt vem som tilldelas det allra första Sjöbergspriset, men i februari kommer pristagaren att avslöjas.

– Kungliga Vetenskapsakademien har tillsatt en särskild priskommitté med sakkunniga som utsett pristagare, säger Ingemar Sjöberg som tror att den yngre brodern hade varit nöjd.

– Kan jag bidra till att minska lidande, kanske till och med rädda andra ... Då känns det väldigt rätt och riktigt, uttryckte Bengt Sjöberg i våras.

ANNONS