Forskning. ”Det här med stiftelsen, det känns så meningsfullt och engagerar så många”, säger Bengt Sjöberg som efter sitt eget cancerbesked donerat två miljarder kronor till cancerforskning.
Forskning. ”Det här med stiftelsen, det känns så meningsfullt och engagerar så många”, säger Bengt Sjöberg som efter sitt eget cancerbesked donerat två miljarder kronor till cancerforskning.

Bengt Sjöberg vill förändra cancervården

Allt förändrades för företagaren Bengt Sjöberg. Det långa liv han förväntade sig försvann när han fick läkarens dom – lungcancer. Nu hoppas han kunna bidra till kampen mot sjukdomen.

ANNONS
|

Fram till för en vecka sedan var det inte så många som visste vem Bengt Sjöberg från Brastad var. Men så i tisdags förra veckan kom ett pressmeddelande från Kungliga vetenskapsakademien att en privatperson donerar två miljarder kronor till cancerforskning, och Bengt Sjöberg gick från att ha varit en doldis i finansvärlden till att bli känd över hela Sverige över en natt.

LÄS MER: Skänker två miljarder till cancerforskning

– Det har fått stor uppmärksamhet, inte mig emot. Jag har valt att hålla en låg profil. Fram till nu egentligen. Det här med stiftelsen, jag vill att den ska bli känd och att det ska bli något positivt. Att det blir ett pris som folk vill ha, förklarar han.

ANNONS

Genom den nystartade Sjöbergstiftelsen vill Bengt Sjöberg att ett årligt pris på en miljon dollar ska delas ut till framstående cancerforskare. Och förhoppningen är att hans donation ska göra skillnad.

– Jag vill egentligen revolutionera lungcancerbehandlingen. Förhoppningen är att det inte behöver bli en dödsdom att få besked om långt framskriden lungcancer.

Bengt Sjöberg valde en annan bana. Redan som 15-åring lämnade han hemmet för att studera i Göteborg. Han tog examen som gymnasieingenjör och fortsatte att studera ekonomi och tog en ekonomexamen. Därefter fick han anställning på en reklamfirma i Göteborg, men intresset att arbeta utomlands fanns tidigt.

– Jag brukade sommarjobba utomlands. Jag jobbade bland annat i dåvarande Tjeckoslovakien och Tyskland. 1977 hamnade jag i Hong Kong.

Den då knappt 30-åriga Bengt Sjöberg började arbeta för dåvarande transportbolaget ASG. Han fick snart också möjlighet att köpa in sig i ASG. Där började han bygga sitt transportimperium, vägen var inte rak men i slutändan var han framgångsrik. I höstas bestämde han sig för att sälja APC, det transportföretag han byggt upp. Han inga planer på att sluta arbeta helt och hade flera andra projekt att ägna sig åt, bland annat hotell i Thailand och fastigheter i Stockholm.

Men så fick han beskedet – han var dödligt sjuk. Den hosta som han hade haft ett tag visade sig vara lungcancer och läkarens hårda dom löd ”Sjöberg, vi har ingen bot för dig”.

ANNONS

– Båda mina föräldrar levde länge och jag har inte tagit ut en enda sjukdag. Det fanns inte på kartan att jag inte skulle vara kärnfrisk, jag hade räknat med att bli närmare 100 år. I stället får jag ett besked om att jag kanske bara skulle leva i några veckor ...

– Tankarna går, hur kunde jag få detta? Kanske var det nåt högre väsen som gav mig det av nåt rättviseskäl.

Han säger att han inte har sett sig som religiös, men cancerbeskedet har fått honom att fundera.

– Jag tror att förmodligen finns det ett högre väsen. Någon form av andlighet tror jag på. Och tror kanske mer i dag än för ett halvår sedan. Det är som man säger, när fan blir gammal blir han religiös. Men det är bättre att ha något att se fram emot den dag det är dags att vandra vidare.

Det har också fått honom att omvärdera sina prioriteringar.

– Tidigare var min målsättning att bygga upp företag, en drivkraft var att bygga upp ett allt större kapital. Men i och med cancern känns syftet med stiftelsen väldigt, väldigt bra. Kan jag bidra till att minska lidande, kanske till och med rädda andra ... Det känns väldigt rätt och riktigt.

ANNONS

Cancern går inte obemärkt förbi. Bengt Sjöberg är tunn – han har förlorat 10 procent av sin kroppsvikt –, andningen är ansträngd och han hostar mycket. Vid ett tillfälle så mycket att intervjun måste avbrytas. Men de blå ögonen är pigga, och leendet är inte långt borta.

– Hade du pratat med mig för ett par månader sedan hade jag varit betydligt sämre. Jag var på en behandling i USA som jag upplevde hade positivt effekt. Det gav mig mer energi, berättar han.

Behandlingen var en mix av traditionell cancerbehandling med cellgifter, och alternativa metoder. Bland annat gavs han vad han kallar en immunhöjande coctail och c-vitamin och extra syresatt vatten. När Bengt Sjöberg fick cancerbeskedet fick han höra att det kunde vara så att han bara hade några veckor kvar att leva. Nu har det gått fem månader. Men går han också på flera olika parallella behandlingar.

Därför vill han att en del av hans donation ska gå till forskning kring just alternativa metoder. Att kliniskt och vetenskapligt pröva om de har någon effekt.

– Jag inte tar ställning till hur man kategoriserar behandlingsformen, huvudsaken är att de fungerar. Man kan inte göra som man alltid har gjort om det inte funkar. Då måste man öppna sig för alternativa metoder. Där hoppas jag att jag kan vara en katalysator.

ANNONS

FAKTA: Bengt Sjöberg

Ålder: 66

Familj: Frun Toei, från Thailand, dottern Michelle Sjöberg som bor i San Francisco och sonen Joachim Sjöberg som bor i Vancouver.

Bor: I Hong Kong sedan 1977. Men är uppvuxen utanför Lysekil där han också vistas under somrarna.

Karriär: Har bland annat byggt upp transportföretaget APC som han sålde i höstas. Han är också den enskilt största aktieägaren i AB Volvo och är storägare i H & M. Har även satsat på bland annat hotell, vindkraftverk och medicinsk utrustning i olika länder.

ANNONS