Beslut om Skaftöhemmet skjuts på framtiden

Först skulle det vara stängt över sommaren. Nu har socialnämnden i Lysekil bestämt att ett beslut om det särskilda boendet Gullvivan på Skaftö kan tas i januari nästa år. Kommunen har fortsatt svårt att rekrytera personal till boendet.

ANNONS
|

I slutet av maj meddelade socialnämnden i Lysekil att äldreboendet på Skaftö, Gullvian, skulle stängas temporärt under sommarmånaderna. Anledningen var att kommunen haft svårt att rekrytera personal och att varken arbetsmiljö eller patientsäkerhet kunde säkerställas.

På tisdagen beslutade socialnämnden att skjuta beslutet framför sig. Boendets framtid bestäms i januari 2020. Det är fortsatt svårt att locka personal till Gullvivan.

– Det är ingen skillnad nu mot när vi tog beslutet om att temporärt stänga i maj. Det är en osäker bemanning, säger Ricard Söderberg (S), socialnämndens ordförande.

– Det vi gör nu är att vi sätter inget fixerat datum. Vi säger att ett nytt beslut ska tas senast i januari.

ANNONS

Gullvivan behöver åtta personer i personalen för att hålla driften igång. Med sjukskrivningar och uppsägningar är det nu två personer som är anställda på boendet. Samtidigt fokuserar kommunen nu främst på att rekrytera personal till hemtjänsten.

– Hemtjänsten har ett stort rekryteringsbehov och på Skaftö är det mer sårbart, säger socialförvaltningschefen Eva Andersson.

Ricard Söderberg lägger till:

– De som har hemtjänst är mer utsatta, de sitter fast och behöver hjälp i hemmet. De som bott på Gullvivan har fått bra vård och omsorg på andra ställen.

Behöver anställa till hemtjänsten först

Sedan juli har kommunen haft två annonser ute. Sammanlagt har 21 personer sökt jobb och sju har fått en anställning inom hemtjänsten. För att täcka upp behovet som finns krävs tre anställningar till, innan man kan fokusera på att anställa på Gullvivan.

– Men då måste vi också anställa så att det blir åtta personer på Gullvivan, vi måste anställa sex personer till, säger Eva Andersson.

Precis som vid socialnämndens förra möte, i slutet av augusti, fanns väktare på plats. Söderberg menar att nämndens ledamöter inte känner sig hotade, utan att väktarna enbart var där för att behålla ordningen.

– Vi hade uppfattat det, när vi kollade på sociala medier, som att det skulle bli en stor uppslutning. För att det ska gå så smidigt som möjligt och visa personer rätt och förklara vad som gäller under ett nämndmöte hade vi väktare, säger han och noterar att det inte blev samma uppslutning som vid senaste mötet.

ANNONS
ANNONS