I slutet av förra veckan fångades den ovanliga blåkäften i havet utanför Lysekil.
I slutet av förra veckan fångades den ovanliga blåkäften i havet utanför Lysekil.

Blåkäft påträffad utanför Lysekil

Ännu en ovanlig fisk har upptäckts utanför Lysekil. Den här gången handlar det om blåkäften, en art som påträffats ett fåtal gånger i svenska vatten.

ANNONS
|

– Just nu vistas fisken som i ett av våra djupakvarier och den ser ut att må bra, säger Roger Jansson, akvarietekniker och fotograf på Havets hus i Lysekil.

Även den här gången är det fiskaren Göran Upper som hittat fisken i samband med kräftfiske utanför Lysekil. Han hittade nyligen en liten trynfisk som finns i ett akvarium på Havets hus. Den fisken mår allt bättre, enligt Jansson, och har till och med börjat äta.

Blåkäft är en marin art som lever över sand och dybottnar på ett djup på ner till 1000 meter. Fisken, som kan nå en längd på 50 centimeter och bli drygt 40 år, lever av mindre fiskar, kräftdjur och ryggradslösa djur. Den har hittills påträffats några enstaka gånger i svenska vatten.

ANNONS

Blåkäften har stora ögon och röd färgteckning. När den gapar är den mörk i munhålan och gällockens insida. Det är därför som den har fått det här namnet.

LÄS OCKSÅ:

ANNONS