Budgeten för 2018 klar - så används dina pengar

Meningarna om hur mycket pengar socialnämnden i Lysekil ska få nästa år var delade under debatten i fullmäktige. Lysekilspartiet och Miljöpartiet ville anslå tre miljoner extra till vård och omsorg men det ville inte de styrande partierna som fick majoritet för det framtagna förslaget till budget.

ANNONS
|

– Vi ville anslå ytterligare pengar till socialnämnden 2018 för att öka möjligheterna för socialnämnden att se över sin verksamhet under ordnade former, säger Ronald Rombrant (Lp). Socialnämnden har svårt att få pengarna att räcka och det är viktigt att de får möjlighet att se över sin verksamhet i lugn och ro.

Till saken hör att socialnämnden i Lysekil för några dagar sedan tog beslut att spara 6, 5 miljoner extra under 2017 för att hålla årets budget. Förvaltningen har tagit fram en konsekvensbeskrivning som socialnämnden ställt sig bakom.

Några åtgärder son ska genomföras är att minska antalet årsarbeten med 28 tjänster inom socialförvaltningen. Se över den verksamhet kommunen inte är skyldig att ha enligt lag. Och att minska antalet beviljade timmar inom hemtjänsten.

ANNONS

– Det här kan innebära att socialförvaltningen kan tvinga säga upp personal, säger Ronald Rombrant.

Men detta tillbakavisas av Ricard Söderberg (S), ordförande i socialnämnden.

– Det kommer inte att bli några uppsägningar, säger han. Minskningen ska genomföras genom att personal får byta arbetsplatser. Om det är övertalighet på en enhet kan det bli så någon får flytta över till en annan enhet där det finns en ledig tjänst.

Enligt Söderberg finns det ett 90-tal vikarier inom socialförvaltningen och det är i första hand där det blir en minskning.

Det var kommunstyrelsens budget som fick majoritet i fullmäktige. Och det är den styrande minoriteten bestående av Socialdemokraterna, Centern, Liberalerna och Moderaterna som enats kring förslaget till budget. Denna gång fick stöd av Kristdemokraterna. Kommunistiska partiet reserverade sig mot budgeten. De yrkade på att ytterligare 12 miljoner skulle anslås till verksamheten. Och att överskottsmålet skulle sänkas till plus 1, 2 miljoner.

– Skillnaderna mellan vårt förslag och det förslag som lades av Lysekilspartiet var inte speciellt stora, säger kommunalrådet Jan-Olof Johansson (S).

I övrigt innebär budgeten för 2018 att kommunen ska göra ett överskott på 1, 6 procent och investera 47 miljoner kronor. Budgeten innehåller en särskild satsning på vuxenutbildning och grundskola, bland annat för elever som riskerar att inte nå målen. Antalet platser på för de som på SFI (Svenska för invandrare) ska öka för att undvika kö.

ANNONS

Nya regler för fiske och fyrverkeri

Lokala ordningsföreskrifter har ändrats på ett sådant sätt att förbud införs mot fiske med kastspö inom vissa områden i norra hamnen och havsbadsområdet. Förslaget om fiskeförbud antogs efter votering där förslaget gick igenom med en rösts övervikt. De lokala ordningsföreskrifterna ändrades när det gäller fyrverkerier. Reglerna innebär att det i fortsättning är tillåtet med fyrverkerier på nyår, påsk och Valborg från klockan 23.00 till 01.00 nästa dag.

Ett förslag på avtal om arrenden vid Lönndals industriområde klubbades igenom. En del i den här satsningen handlar om uthyrning av parkringsplatser inom Lönndals verksamhetsområde där det ska sättas upp ett bullerplank. I samband med detta antogs en ny detaljplan för området där det säljs byggvaror vid infarten till Grundsund.

ANNONS