De hårdsatsar på anrikt vandrarhem

Direktörerna på Strandflickorna Bettina Salesjö och Åsa Nilsson tror på framtiden och har satsat över en och en halv miljon på att renovera källaren på vandrarhemmet.

ANNONS
|

De tror på framtiden och bygger ut vandrarhemmet Strand med över 200 kvadratmeter källarvåning. Det har blivit ny matsal, bastu, speciell entré för dykarna och två nya sexbäddars rum. I källaren där de nya lokalerna nu finns har tidigare varit förråd och tvättrum men efter en omfattande renovering blir det snart invigning.

– Vi har i den nya delen valt lite industrilook i stället för mer sekelskiftsmiljö som i de andra delarna, säger Bettina Salesjö.

Matsalen i det anrika vandrarhemmet var för liten vilket var den största anledningen till satsningen på att renovera källaren. Källaren är utgrävd för att få bättre takhöjd och säkrad enligt konstens alla regler. De ville inte förstöra den fina utsidan av huset med anor från sekelskiftet med en utbyggnad, då blev en renovering av källaren enda alternativet.

ANNONS

– Vi grävde ur golvet i källaren, vi fick upp både sand och snäckskal. När vi hörde porlande vatten slutade vi och började gjuta med vattensäker betong, säger Åsa Nilsson och skrattar.

Bettina och Åsa arbetade ihop på ett hotell i Uddevalla under 1980-talet men drömde om att driva eget i Lysekil. De började arrendera vandrarhemmet 1993 och köpte loss det 2000 men redan några år innan utökade de sin verksamhet med Kusthotellet.

– Det är som en dröm som gått i uppfyllelse, vi promenerade förbi huset tidigare och ville göra ett vandrarhem och sedan blev det av, säger Bettina Salesjö.

I ett av de nya rummen där det står tre våningssängar och ett fönster med havsutsikt sitter Bettina och Åsa och diskuterar de sista planerna för rummen. Det är omålat betonggolv som gäller och den gamla granitgrunden har släpps fram i väggarna för att ge den rätta industrikänslan i de nya rummen. Den nya dykentrén kommer bli ett tillskott till alla dykgäster som bor på vandrarhemmet. De får en egen dörr och slipper gå med våta kläder genom hela vandrarhemmet.

– Den gamla dykarklubben hade sin lokal i källaren så lite industriellt dyktema var självklart, säger Bettina Salesjö.

ANNONS