Mats Karlsson (M), ordförande i kyrkorådet, håller i renoveringen av pastoratets nya fastighet i centrala Brastad.
Mats Karlsson (M), ordförande i kyrkorådet, håller i renoveringen av pastoratets nya fastighet i centrala Brastad.

"Den här satsningen görs i första hand för ungdomar"

Just nu är arbetet med kyrkans hus i centrala Brastad inne i ett slutskede. Målet är att skapa en plats där det finns möjligheter till olika typer av aktiviteter både för vuxna och ungdomar.

ANNONS
|

– Det har funnits ett önskemål bland personal inom pastoratet och andra aktiva inom kyrkan om fler utrymmen för aktiviteter och till slut bestämde vi oss för att göra den här satsningen, säger Mats Karlsson, ordförande i kyrkorådet för svenska kyrkan i Bro och Brastad.

Det är kyrkorådet som tagit beslut om att göra den här satsningen. Den fastighet som har köpts ligger i centrala Brastad och har inte använts på flera år.

I somras köpte pastoratet fastigheten för 400000 kronor och sedan dess har en hel del pengar satsats på renovering av byggnaden som inte använts på flera år. Satsningen beräknas kosta pastoratet drygt en miljon kronor.

ANNONS

– Jag fick en förfrågan om jag kunde tänka mig att hålla i det här projektet och tackade ja till detta, säger Mats Karlsson som skött kontakterna med mäklare och olika hantverkare.

Byggnaden har genomgått en totalrenovering. Bergvärme och el har installerats och Mats Karlsson har tillsammans med Bengt Andersson, bosatt i Häller-Bro, haft täta kontakter med de hantverkare som anlitats för renoveringen av byggnaden.

– Det är meningen att den här byggnaden ska användas på flera olika sätt. Det kan handla om att ha olika typer av studiecirklar för vuxna eller olika aktiviteter för ungdomar. Det här är i första hand en satsning för ungdomar.

I dag finns det två församlingshem som ligger nära kyrkan i Brastad och Bro. Den satsning som görs kommer inte att påverka den verksamhet som bedrivs där, enligt Karlsson.

Enligt kyrkoherde Torbjörn Edebol handlar det om en stor satsning för pastoratet. – Det som planeras är bland annat en ungdomsgård som ska ha öppet några dagar i veckan, säger han. Det här handlar i första hand om en satsning på barn och ungdomar. Men det ska också bli en mötesplats för vuxna. Vi vill sänka trösklarna in till kyrkan och de aktiviteter som ordnas. Det här är också en satsning som görs för att utveckla de centrala delarna av Brastad.

ANNONS
ANNONS