Roland Karlsson (FP), kommunstyrelsens ordförande.                                                    Foto: Magnus Soovik
Roland Karlsson (FP), kommunstyrelsens ordförande. Foto: Magnus Soovik

Ekonomisk kris i Lysekil

Lysekil var en av 14 kommuner som 2010 visade ett underskott. Enligt budget skulle det bli 14 miljoner i överskott men i stället blev det 0,6 miljoner i underskott.

ANNONS
|

Lysekils kommun är en kommun i ekonomisk kris, det har gått från ett överskott 2009 på 11,5 miljoner kronor till ett underskott på 0,6 miljoner kronor. Endast 14 av Sveriges kommuner visade ett underskott för 2010.

I augusti var prognosen ett överskott på sju miljoner kronor och budgeten visade ett överskott på 14 miljoner kronor.

Statsbidrag och intäkter har gett totalt 4,1 miljoner kronor mer än budget, trots detta blev det ett underskott för 2010.

”En kalldusch”

– Det var en kalldusch att vi gick med minus. Vi vet redan att 2011 kommer bli riktigt tufft, 2012 kommer inte att bli lättare, säger Ronald Rombrant(LP).

ANNONS

I de olika nämnderna var det socialnämnden som visade den största avvikelsen och överskred budget med 6,5 miljoner kronor. Kommunens verksamhetsstöd överskreds med 5,1 miljoner kronor, totalt överskred nämnderna budgeten med 11,9 miljoner kronor.

Alla dotterbolag i kommunen med undantag av Lysekils hamn AB visade ett positivt resultat för 2010.

Går igenom allt

– Vi går igenom allt i Lysekils kommun, alla bolag kommer att gås igenom. Många åtgärder har skjutits framåt hela tiden, nu går det inte att göra det längre, säger Roland Karlsson(FP), kommunstyrelsens ordförande.

Ekonomiutskott

Lysekilsalliansen har initierat inrättandet av ett ekonomiutskott i kommunstyrelsen. Det ska fokusera på att långsiktigt stabilisera kommunens ekonomi.

En möjlighet man ser över är att redan i juli låsa budgeten för 2012 i stället för som de senaste åren göra det i december, det är ett helt nytt grepp.

En annan förutsättning att lyckas är att hela fullmäktige bidrar med konstruktiva förslag. Hela kommunen är i ekonomisk kris – att visa underskott ett år då staten skjuter till 12 miljarder kronor till landets kommuner i form av konjunktursstöd är inte bra.

”Finns ingen återvändo”

– Vi ska fortsätta vår utvecklingsprocess med ekonomin. Det finns ingen återvändo, vi måste skärpa oss. Nu är det ännu mer fokus på ekonomin, säger Roland Karlsson.

ANNONS

Verksamheter20102009

Verksamhetsresultat702,9666,1

Skatteintäkter och statsbidrag673,1646,2

Fastighetsavgift28,228,6

Finansnetto1,12,7

Resultat 0,611,5

ANNONS