Elmotor i rodret nyhet på Hav och båtmässa

Nu är det åter dags för Båt och Havmässan i Lysekil. Den här gången kommer Nicanders Båtvarv AB att presentera en nyhet, nämligen en elmotor som har byggts in i rodret på en MF-båt.

ANNONS
|

– Det här är något som vi funderat på att göra i många år, säger Mikael Nicander som driver det lilla båtvarvet ute på Grötö tillsammans med Thomas och Christina Nicander.

Nicanders Båtvarv är ett välkänt företag i Lysekil och för några år sedan gjordes en satsning på att ta fram en ny minifolkbåt som är en mindre segelbåt som fungerar bra för dagseglingar.

Nicanders varv tog hjälp av konstruktören Sture Sundén som tog fram en modell som påminde om den gamla Folkbåten från 1941. Han har också hjälpt till i arbetet med elmotorn i rodret.

Det har varit en hel del arbete för at få allt att fungera.

ANNONS

– Först har vi plockat isär en elmotor och sedan har den plastats in i roderbladet och det är vi något som vi är först med i Sverige, säger Mikael Nicander.

Batteriet, som har en storlek som ett bilbatteri, har placerats i båtens köl och det finns en laddare och ett fartreglage i sittbrunnen. Båten kan manövreras ljudlöst inne i hamnar.

– Det finns många fördelar med detta, säger Mikael Nicander.

Det är bland annat så att båtmotorn inte hörs och att den som väljer en sådan lösning slipper sätta en båtmotor på aktern. Dessutom är den här typen av motorer betydligt bättre för miljön än bensinmotorer.

– En elmotor innebär att det inte blir några utsläpp av olja i havet.

Nicanders Båtvarv AB kommer att visa upp båtmotorn som placerats i rodret för första gången på Båt och Havmässan i Lysekil den 26 och 27 maj. Christina Nicander och ytterligare tre personer ingår i den projektgrupp som jobbar för att mässan ska kunna genomföras. Kommunen är med som samarbetspartner.

– Min roll är bland annat att hålla kontakt med de utställare som kommer, säger hon.

I år genomförs mässan, den sjunde i ordningen, i närheten av Havets hus på grund av den pågående ombyggnaden av kajen i Havsbadsparken. Polis och sjöräddning kommer att vara på plats liksom representanter från ett antal företag och kommunen.

ANNONS

Det blir massvis av aktiviteter både där mässan genomförs och på andra platser i Lysekil. Svensk Handel, Hyresgästföreningen och ABF gör en gemensam satsning på hoppborgar, hundparad, allsång, fiskdamm, ponnyridning och bingopromenad i samband med båtmässan.

ANNONS