Exotisk skönhet som kan vara dödlig

Havets hus har fått in en rörmanet, ett exotiskt djur som till och med kan vara dödligt för människan.

ANNONS
|

- Det extraordinära med rörmaneten är att man resonerar om det är ett eller flera djur, man vet faktiskt inte det, säger Roger Jansson, akvarietekniker och fotograf på Havets hus.

De ser ut som en enda organism men varje exemplar är en koloni av specialiserade individer, och helt beroende av varandra för att överleva, förklarar han vidare.

Kolonin är bildad av en central sträng med grupper av rosa och vita tentakler som klumpar ihop eller sträcker sig.

Rörmaneten kan nå imponerande längder på upp till 30 meter. Just det exemplar som nu bor på Havets hus är cirka en meter långt.

ANNONS

- Det var vår akvariechef som var i Fiskebäckskil och hade dykkurs när de hittade det här exemplaret.

Arten ärovanlig i våra vatten, den skymtar förbi ibland bara. Den finns annars i alla världens hav, där den svävar omkring fritt i vattnet.

Rörmaneten beskrivs som havets rovdjur och fungerar som ett enda långt drivgarn som sprider sina tentakler för att fånga plankton. En del av dessa arter anses kunna vara dödliga för människan, det gäller dock inte den art som kommit till Havets hus.

- Men de bränns rejält. Man har sett ansamlingar i Norge, jag tror det var på 90-talet någon gång. Där har man haft problem med laxodlingarna, man miste mycket fisk, säger Roger Jansson.

Den art som nu finns i Lysekil heter Apolemia uvaria och är ett nässeldjur. Den finns till beskådan i Havets hus manetakvarium.

- Nu har vi börjat mata den med olika planktondjur.

ANNONS