Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Arkivbild.
Arkivbild.

Färjebråket kan ge fyra års fängelse

Bråket ombord på färjan över Gullmarsfjorden i helgen rubriceras i nuläget som sjösabotage.

Händelsen ombord på färjan i Lysekil i helgen, när färjans kapten och en busschaufför hamnade i luven på varandra, utreds för närvarande av polisens enhet för grova brott.

- Anledningen är att kollegorna på plats har rubricerat det som sjösabotage efter kommunikation med åklagare, förklarar Sten Rune Timmersjö, chef för grova brottsavdelningen.

Den som "vidtar en åtgärd som är ägnad att framkalla fara för säkerheten" för ett "fartyg som används i civil yrkesmässig sjöfart för befordran av gods eller passagerare" döms för sjöfartssabotage till fängelse i högst fyra år. Så lyder lyder lagtexten gällande sjösabotage och det är vad händelsen på färjan nu rubriceras som.

- Man har sett det som att kaptenen inte kunde fullfölja sitt uppdrag, han blev både misshandlad och chockad, säger Sten Rune Timmersjö.

- Men där är inte sista ordet sagt än, det kan komma att ändras. Jag har kontakta åklagare för att se över brottsrubriceringen, jag skulle kunna tänka mig att det blir nån form av våld mot tjänsteman i stället, fortsätter han.

Utredningsmässigt har polisen förhört vittnen och färjans kapten. Busschauffören har dock inte hörts, då han i samband med bråket föll och slog i huvudet och fick köras till sjukhus.

Än så länge är polisens bild av det inträffade att bråket ska ha uppstått sedan kaptenen klagat på busschaufförens parkering på färjan.

- Han har kört ombord på färjan på ett sätt som kaptenen inte är nöjd med och som äventyrat säkerheten, säger Sten Rune Timmersjö.

MEST LÄST