Merparten av skadegörelsen 2016 har skett i de centrala delarna av Lysekil.
Merparten av skadegörelsen 2016 har skett i de centrala delarna av Lysekil.

Få fall av skadegörelse klaras upp i Lysekil

Få åker fast för skadegörelsen i Lysekil. Av 172 anmälningar förra året hamnade fem på åklagarens bord, enligt statistik från polisen.

ANNONS
|

– Jag är inte nöjd med det resultatet, säger Nina Heyden, chef för lokalpolisområde i västra Fyrbodal när hon får ta del av de framtagna uppgifterna.

Nyligen blev polisens preliminära statistik för 2016 klar och den visar att det gjordes 172 anmälningar om skadegörelse i Lysekils kommun. 36 anmälningar handlar om skadegörelse i skolor och andra offentliga byggnader. Den siffran kan jämföras med 2015 när det gjordes 16 anmälningar. Och 2014 när polisen fick ta emot 9 anmälningar.

– Här handlar det om en kraftig ökning, säger Ingvar Blixt på polisen i Uddevalla som tagit fram uppgifterna.

Enligt Blixt togs det beslut att inleda en förundersökning när det gäller 16 procent av de anmälningar som gjordes under 2016 i Lysekils kommun. I fem fall har ärendet lämnats över till åklagare.

ANNONS

– I nuläget finns det 15 personer som misstänks för skadegörelse i Lysekil så den siffran kan komma att förändras.

Den senaste tiden har debattens vågor gått höga i Lysekil när det gäller ett ungdomsgäng med yngre personer i 12 till 15-årsåldern som misstänks stå bakom en stor del av skadegörelsen. Sedan i maj har ett 100-tal glasrutor till ett värde av cirka 300000 kronor krossats i kommunen.

Läs också: Ungdomsgäng härjar i Lysekil

Förutom skadegörelse mot offentliga byggnader ingår bilbränder, klotter och vandalisering mot privat egendom i de 172 anmälningarna.

– Merparten av de anmälningar som gjordes handlar om skadegörelse i de centrala delarna av Lysekil, säger Ingvar Blixt.

Enligt statistiken handlar det om 117 anmälningar. I denna siffra ingår 20 anmälningar om skadegörelse i bostadsområdet Badhusberget.

I den totala statistiken framgår också att det gjordes fyra anmälningar om skadegörelse i Brastad och en anmälan om skadegörelse i Fiskebäckskil.

– Övriga anmälningar är spridda över hela kommunen, fortsätter Ingvar Blixt.

Det är inte några större skillnader om man jämför det totala antalet anmälningar om skadegörelse med de anmälningar som gjorts de fyra senaste åren. 2015 gjordes det 174 anmälningar om misstänkt skadegörelse. 2013 handlade det om 163 anmälningar.

ANNONS

Inom vissa områden har skadegörelsen ökat. Det handlar även om brand i andra motorfordon än bilar. Det finns flera områden där anmälningarna har minskat. Förra året gjordes bara fyra anmälningar om klotter. 2014 handlade det om 23 anmälningar.

Enligt Nina Heyden har polisen som mål att öka antalet uppklarade brott inom alla områden 2017.

– Det är svårt att utreda brott som har med skadegörelse att göra och uppklarningsprocenten är inte vidare hög. I många fall saknas det gärningsmän och det är svårt att nå ett resultat. Det kan handla om en brevlåda som sparkas sönder och att detta upptäcks först efter några dagar. För oss är det viktigt att gå vidare när vi har möjlighet att klara upp ett brott. Våld mot personer är något som vi prioriterar högt.

De närmaste åren finns det planer på att anställa fler poliser i de kommuner som ingår i lokalpolisområde Västra Fyrbodal.

– Jag hoppas kunna öka bemanningen i samtliga kommuner mellan 2018 och 20120.

Ett problem för polisen är att många ungdomar under 15 år står bakom en del av skadegörelsen.

– Det är inte bara polisen som kan lösa problem utan det är också viktigt att föräldrar, socialtjänst och andra aktörer tar sitt ansvar, säger Lars Eckerdal, ställföreträdande chef i polisområde Fyrbodal.

ANNONS
ANNONS