Folkfest när bilarna intog Lysekil

Jänkare, motormuller och vrålåk. Men det var en svensk klassiker som många sneglade på när cruisingen brummade in i Lysekil på Midsommardagen. – Den är fantastiskt att köra, säger Zsolt Somi om sin Volvo 242 som endast rullat 1780 mil sen 1975.

ANNONS
|

Redan vid 10-tiden på förmiddagen hade bilentusiasterna samlats i Lysekil för årets stora dag – cruisingen. När startskottet gick en timme senare mullrade det ordentligt. Men det var inte från den klarblåa himmelen, det var bilmotorerna av amerikanskt snitt som ekade mellan husen. Folkfesten var ett faktum under gassande sommarsol.

– Det är väldigt roligt att köra runt på det här sättet och se alla fina bilar. Och det är bara att säga att det är väldigt trevligt med den här omgivningen, säger Kent Björk.

Han visade sin Impala från 1965, som fram till början av 2000-talet rullade i Oregon, USA.

ANNONS

– Jag har alltid varti svag för den här modellen. Motorn mullrar fint men det får inte bli för högt, då tröttnar man snabbt när man kör lite längre.

Välputsad blänkte den i solen. Men det är ingen bruksbil som Kent Björk har skaffat.

– Det gäller att köra lite försiktigt. Ett par hundra mil om året brukar det bli. Mest handlar det om att tvätta och polera bilen.

I södra hamnen stod en annan bil, lite som den fula ankungen bland alla svanar. En Volvo 242DL från 1975 låter kanske inte mycket för världen. Men bilen som nu hittat till Lysekil är en skatt som tills i våras var bortglömd i ett garage. Nu fick Göteborgsbilen, som rullat blott 1780 mil på originaldäcken, många att titta på en och två gånger.

– Ägaren hade glömt betala avställningsavgift så formellt sett var den skrotad. Men jag gjorde en ursprungskontroll och sen var det bara att köra, säger Zsolt "Zollan" Somi som rullat upp från Kungälv.

Han fick övertala den tidigare ägaren om att få köpa loss den, planen var nämligen att byta ut motorn till en V8.

- Jag köpte en annan bil till honom som han kunde förstöra, skrattar Zsolt Somi.

ANNONS

Och för en reporter värmde det extra när ett exemplar av Göteborgs-Posten från 1977 – året Volvon ställdes in i garaget – låg i bagageluckan.

– Jag tvekade inte en sekund att köpa den. Men bilen mådde dåligt när jag tog över den. Bromsar, kylsystem och en del slangar är bytta, säger Zsolt Somi.

Vid 13-tiden började det bli allt svårare att ta sig in till Lysekil. Köerna växte sig allt längre och längre. Men enligt polisen var det väldigt bra stämning, trots bilköerna.

ANNONS