Fortsätter utveckla marina på konstgjord ö i Lysekil

Numera finns det cirka 300 båtplatser vid Basteviksholmarna i Lysekils kommun och målet är att fördubbla antalet båtplatser. Nu har det gjorts en satsning på ett café och servicebyggnad.

ANNONS
|

– Det här med att utveckla den här marinan är något som vi gör vid sidan av vår övriga verksamhet som går ut på att tillverka flytbryggor, säger Tommy Helgesson på företaget Rixöbryggan.

Han står tillsammans med brodern Torbjörn och pappa Ulf Helgesson bakom satsningen på den här marinan.

– Vi började i liten skala för drygt tio år sedan, säger han. I dag finns det cirka 300 fasta båtplatser och det innebär att vi är en av de större hamnarna i området. Vi har som mål att på sikt fördubbla antalet båtplatser. Det vi inriktar oss på i första hand är att hyra ut fasta båtplatser. Men det finns även ett mindre antal gästplatser.

ANNONS

Arbetet med ett café och servicebyggnad inleddes för två år sedan. Nu är byggnaden klar och driften har arrenderats ut. Caféet kommer att ha öppet fram till i höst.

– Först arrenderade vi Basteviksholmarna och sedan några år äger vi större delen av området, säger Tommy Helgesson.

Nämnas bör att Preemraff numera äger en mindre del av området där det finns en kaj och två industrihallar. Det är oklart hur detta område ska användas i framtiden.

Basteviksholmarna är inte någon naturlig ö i skärgården utan består i huvudsak av skrotsten från de stora bergrum för beredskapslager för olja som staten byggde på 70-talet. Preemraff köpte bergrummen i samband med att staten tog beslut att avveckla lagren.

Verksamheten i marinan sköts genom bolaget Lysekils Marin AB som är ett dotterbolag till Rixö förvaltnings AB som tillverkar de välkända Rixöbryggorna. Det är också de här bryggorna som använts för båtplatserna vid Basteviksholmarna.

– Vi brukar tillverka omkring 150 flytbryggor varje år och de säljs i huvudsak i Sverige, Norge och Danmark. Men vi har också exporterat bryggor till bland annat Angola och Marocko.

ANNONS