Maria Backman och Monica Byström är båda lärare på Gullmarsskolan som kommer åka till Nicaragua tillsammans med eleverna Lovisa Olsson och Marcus Kilhult.                                        Foto: Magnus Soovik
Maria Backman och Monica Byström är båda lärare på Gullmarsskolan som kommer åka till Nicaragua tillsammans med eleverna Lovisa Olsson och Marcus Kilhult. Foto: Magnus Soovik

Fyra från Gullmarsskolan till Nicaragua

Tio dagar och tio nätter i Nicaragua, det kommer bli verklighet för två lärare och två elever från Gullmarsskolan. Den 20 februari åker de från Göteborg via London och Miami till Managua i Nicaragua.

ANNONS
|

Gullmarsskolan har under två gånger de senaste åren haft en dag man kallat för operation dagsverke. Eleverna har varit ute på företag eller arbetat hemma för att samla in pengar till välgörande ändamål. Under de två tillfällen har de sammanlagt samlat in strax över 100 000 kronor.

– SE-banken sponsrar med avgifter så varenda krona kommer fram till de behövande, säger Maria Backman, lärare på Gullmarsskolan.

Pengarna gick till Nicaragua och en organisation som heter ”La Vida” som betyder livet. De har grundat en skola för ungdomar på drift. Hos ”La Vida” får ungdomarna utbildning och fritidssysselsättning.

– De insamlade pengarna har räckt till både tomt och en byggnad till skolan, det är bara taket kvar, säger Maria Backman.

ANNONS

Besöka skolor och byar

Nu har Maria Backman tillsammans med Monica Byström bestämt att tillsammans med två elever åka till Nicaragua och hälsa på. De kommer bo dels hos familjer och verkligen få känna på att leva tillsammans med de fattiga i landet. De kommer besöka skolan de samlat in pengar till. De kommer även åka och besöka andra skolor och byar.

De två elever som ska åka med är Marcus Kilhult och Lovisa Olsson som bägge bor på Skaftö.

– Vi ser mycket fram emot att se hur de bor och se hur de har det, säger Lovisa Olsson.

– Ska bli spännande att få leva lite som de gör, säger Marcus Kilhult.

Sponsrat via stipendier

Resan med boende och uppehälle är sponsrat via olika stipendier, varken elever eller lärare behöver betala någonting ur egen ficka. Under intervjun föll den sista pusselbiten på plats, Lions i Lysekil är med och sponsrar en del av resan för eleverna.

– Nu fick vi ihop de sista pengarna så att budgeten går ihop, säger Maria Backman och skrattar lyckligt.

Det är inte vilka elever som helst som åker med, de var tvungna att uppfylla många tuffa krav. De ska vara aktiva och engagerade i elevrådet, läsa spanska, inte vara någon av Maria eller Monikas elever, de måste känna varandra väl och vara högpresterande i sina klasser.

ANNONS

– Vi kommer leva tätt på varandra, vi är trygga med de bägge eleverna så det kommer gå jättebra, säger Maria Backman.

ANNONS