Mats Karlsson (M) och Sven-Gunnar Gunnarsson (S) under röstningen till ordförande i fullmäktige.                                                                          Foto: Magnus Soovik
Mats Karlsson (M) och Sven-Gunnar Gunnarsson (S) under röstningen till ordförande i fullmäktige. Foto: Magnus Soovik

Gunnarsson sitter kvar som ordförande

Sven-Gunnar Gunnarsson (S) fick arbetarkommunen bakom sig i veckan och har tagit beslutet att sitta kvar som ordförande i fullmäktige. – Jag vet vilka regler som gäller, men vi såg ju vid tillsättandet av nämnderna att de inte gäller längre, så jag sitter kvar, säger Gunnarsson.

ANNONS
|

Oenigheten i fullmäktige fortsätter i Lysekil.

I november valdes Sven-Gunnar Gunnarsson till ordförande i fullmäktige, till slut med hjälp av lotten efter att röstningen slutat 20-20. Ordförande i fullmäktige har vid oavgjort resultat en utslagsröst och ska därför tillhöra det block som har majoritet. I dagsläget är det Lysekilsalliansen som har majoritet i fullmäktige. Tidigare i veckan hade arbetarkommunen möte och då beslutade man att Sven-Gunnar Gunnarsson ska sitta kvar som ordförande i fullmäktige trots att de inte har majoritet.

– Jag är vald till ordförande i fyra år och kommer att sitta kvar sedan får vi se vad som händer, säger Sven-Gunnar Gunnarsson.

ANNONS

Gunnarsson ville ha arbetarkommunen, socialdemokraternas ledande organ i Lysekil, bakom sig om han ska sitta kvar som ordförande. När han under mötet fick beskedet att han har stödet kommer han att agera efter det. Han är medveten om att ordföranden ska tillhöra majoriteten men eftersom reglerna frångicks vid tillsättandet av nämnderna när Stensson valdes in i miljö och byggnämnden mot Socialdemokraternas önskan väljer han nu att sitta kvar.

– Det får Gunnarsson avgöra själv om han ska sitta kvar, säger Jan-Olof Johansson (S), oppositionsråd och ordförande i arbetarkommunens styrelse.

Det enda som kan hindra honom från att sitta kvar som ordförande är om det riktas en misstroendeomröstning mot honom. Det görs i så fall under nästa fullmäktigemöte i februari.

– Jag ska se vad de andra säger, men förstår inte varför han ska bråka med detta. Vi har viktigare saker att arbeta med, säger Roland Karlsson (FP), kommunalråd.

Flera andra i Lysekilsalliansen är av samma uppfattning och tycker att han borde avsäga sig platsen självmant. Nu återstår det att se om det blir en misstroendeomröstning eller inte.

– Det är upp till honom att agera så. Han löper en stor risk att det blir omval, Lysekilsalliansen kan inte acceptera en ordförande från oppositionen, säger Ronald Rombrant (LP).

ANNONS
ANNONS