Fenomen. Hur många regnbågar är det, egentligen?
Fenomen. Hur många regnbågar är det, egentligen?

Hon fångade tre regnbågar i en bild – eller?

Cruisingen handlade inte bara om krom och motorer. Anki Sandinge vände blicken mot himmelen – och fångade ett svårslaget fenomen. …– Lite spektakulärt är det allt, säger väderexperten och meteorologen Christoffer Hallgren på Foreca.

ANNONS
|

Många besökare i Lysekil på lördagen fängslades av mullrande amerikanare och en och annan Volvo. Det gjorde Anki Sandinge också, men med sin kamera var hon blixtsnabb när väderfenomenet dök upp ute till havs. Bland de mörka molnen öppnade sig en glipa och solstrålarna bildade en regnbåge. Eller två regnbågar. Eller är det tre? Eller kan det rentav vara fler än så?

– När jag stod där såg jag tre stycken regnbågar. Men när jag zoomar in i bilden kan jag se fem stycken tycker jag, säger Anki Sandinge, Lysekilsbo och hängiven hobbyfotograf.

Klockan var strax efter fyra på lördagen. Ett regnoväder hade precis kylt ner cruisingen men de mörka molnen hängde kvar.

ANNONS

– Först var det bara en ljuskägla i molnen, sen kom regnbågarna. Lite speciellt var det allt, säger hon om de 5-10 minuter som regnbågarna visade sig.

Bilden publicerade hon Facebook där flera reagerat på regnbågarna.

– Många tycker den är häftig, och upplevelsen var väldigt häftig.

Christoffer Hallgren är meteorolog på Foreca och specialstuderade Anki Sandinges bild på söndagen. Han tycker också bilden är häftigt. Men han vill inte sträcka sig och säga att det handlar om fem regnbågar.

– Jag ser två regnbågar, möjligen en tredje väldigt svagt, säger han.

Det är inte helt ovanligt att det bildas dubbla regnbågar. Det inträffar när ljuset studsar två gånger i droppen. Den tredje i det här fallet kan handla om en spegling från vattenytan.

– Det ser ut som om det är rött längs ut på alla regnbågar. Det skulle i så fall betyda att de är speglade i vattnet, säger Christoffer Hallgren.

– Den andra bågen är en spegelbild av den första och den tredje är en spegelbild av den andra, därför blir den ytterligare svagare. Men det måste alltså ha varit spegelblankt vatten, vilket jag har lite svårt att se om det har varit.

Enligt är fenomenet med den tredje regnbågen mytomspunnen och ska vara svårt att se med blotta ögat. Men enligt SMHI förekommer sådana uppgifter. Och med avancerad fototeknik har man kunnat dokumentera så väl fyra som fem regnbågar samtidigt.

ANNONS

– Bilden är lite spektakulär, det måste man säga, säger Christoffer Hallgren.

En regnbåge uppstår när solljuset bryts och reflekteras i vattendroppar. Solen måste alltså belysa vattendroppar för att det skall kunna bildas en regnbåge. Dropparna kan exempelvis vara regndroppar eller droppar från en vattenspridare eller ett vattenfall.

Källa: SMHI

ANNONS