– Det har inte tagits tillräckligt mycket hänsyn till vad kommunerna vill när det gäller frågan om strandskydd, säger Jan-Olof Johansson (S), kommunal råd i Lysekils kommun.
– Det har inte tagits tillräckligt mycket hänsyn till vad kommunerna vill när det gäller frågan om strandskydd, säger Jan-Olof Johansson (S), kommunal råd i Lysekils kommun.

Hoppas på bättre dialog i ny prövning

Många är glada över att regeringen valt att riva upp länsstyrelsens beslut om ett utökat strandskydd. Det finns bland annat förhoppningar om att det ska bli en bättre dialog med kommunerna i den prövning som nu tas om.

ANNONS
|

– Jag tycker inte att länsstyrelsen haft speciellt bra dialog med kommunerna i den här frågan, säger Mats Abrahamsson (M), kommunalråd i Sotenäs kommun. Jag hoppas att det blir bättre den här gången i den nya prövning som ska göras.

Mats Abrahamsson tycker det är viktigt att slå vakt om strandskyddet, bland annat med tanke på allmänhetens rätt att få tillgång till havet.

– Men det är också viktigt att det finns möjlighet att utveckla samhället på olika sätt och släppa fram ny bebyggelse, säger han. Det är många kommuner som i dag arbetar mycket med blå översiktsplaner.

Jan-Olof Johansson (S), kommunalråd i Lysekil, är glatt överraskad över att regeringen nu tar länsstyrelsen i örat i den här frågan.

ANNONS

– Jag tycker inte att det tagits tillräcklig hänsyn till kommunernas åsikter och det vi fört fram, säger han. Jag tycker att länsstyrelsen lagt hinder i vägen för oss. I vår översiktsplan finns det flera områden som är intressanta när det gäller planer på framtida utveckling. De nya reglerna för strandskydd kan utgöra ett hinder för dessa planer.

Bohusläns skärgårdsråd har också överklagat länsstyrelsens beslut om utökat strandskydd.

– Jag anser att det här är en fjäder i hatten för kommunerna i Bohuslän och för flera intresseorganisationer, säger Jan-Eric Eriksson, ordförande i Bohusläns skärgårdsråd. Det är bra att regeringen satt ner foten i den här frågan som är så viktig. Det är bra att frågan tas om på nytt.

Peter Dafteryd (C), kommunalråd i Strömstads kommun, hoppas att länsstyrelsen tar till sig det beslut regeringen tagit.

– Vi överklagade det här beslutet eftersom vi anser att det inte följer lagen. Regeringens beslut stärker oss i vår uppfattning.

ANNONS