Hummerbebisar lockade mycket folk

På måndag drar årets hummerpremiär igång. Men i Lysekil har hummern varit nummer ett under hela helgen, då det varit hummerhelg på Havets hus.

ANNONS
|

Höstens stora händelse för såväl fritidsfiskare som yrkesfiskare sker första måndagen efter den 20 september, då hummerpremiären drar igång. I år infaller premiären måndagen den 26 september klockan 07.00.

Men i Lysekil har hela helgen vigts åt hummern, då det varit hummerhelg på Havets hus. Men detta är inget nytt fenomen. Odd Bengtsson, som är akvarietekniker på Havets hus, påpekar att man har arrangerat hummerhelg så länge han kan minnas.

– Vi har haft allt från guidningar vid klappakvariet till guidningar om hummerns liv och leverne. Dessutom har vi haft filmer om hummern och hummerfiske, säger han.

– Men jag tror det som lockat mest folk i år är våra tre månader gamla hummer-bebisar som man fått komma och titta på, säger han.

ANNONS

Sammanlagt har tre hummer-bebisar kommit till Lysekil från Sven Lovén centret Kristineberg (GU). Alla tre har en blå nyans, men enligt Odd Bengtsson är detta inget ovanligt.

– Färgen på hummerns skal är oftast svart, men när något pigment saknas blir den blå. Här hos oss finns det flera vuxna humrar som är blåa, säger han.

Något som Odd Bengtsson tycker är spännande med hummern är när den ömsar skal. En vuxen hane ömsar i regel skal varje år medan en yngre hummer gör det flera gånger per år. Anledningen till att de byter skal är för att den växer och blir större. Normalt har en hummer ömsat skal 15 till 20 gånger innan den är stor nog att få fiskas upp.

– Vi har sparat ett ömsat skal och eftersom det har bevarats så bra kan vi se hur mycket hummern har växt. Vissa humrar äter även upp sina skal för att få i sig kalk, säger han.

Ett stort problem för den svenska hummern är den amerikanska hummern, som börjat synas allt mer på den svenska västkusten. Sedan 2008 har sex amerikanska humrar påträffats i svenska vatten. Odd Bengtsson påpekar att den utgör ett hot eftersom den kan bära på olika parasiter och sjukdomar.

ANNONS

– Om dessa sprids i våra vatten kan de ha förödande konsekvenser på vårt bistånd. Nu påverkar inte detta just oss på Havets hus eftersom vi inte tar in dem, men vi tycker ändå att det är viktigt att vi får bort dem från våra svenska hav, säger han.

Får man upp en amerikansk eller sjuk hummer kontaktar man Havsfiskelaboratoriet i Lysekil.

ANNONS