205 kom kryssningsfartyget M/S Marina till Lysekil.
205 kom kryssningsfartyget M/S Marina till Lysekil. Bild: Cia Wedberg

Inga kryssningsfartyg till Lysekil under 2019

De senaste åren har det varit kommit flera kryssningsfartyg till Lysekil. Men 2019 ser ut att bli ett mellanår. I nuläget kommer det inte att bli ett enda kryssningsanlöp. Däremot ser det betydligt ljusare ut 2020 med fem bokningar.

ANNONS
|

– De som arrangerar kryssningarna vill ha en framförhållning på två år så det är för sent med bokningar i år, säger Ellinor Jensen, projektledare för kryssningsbesöken i Lysekils hamn. Men givetvis kan det ske förändringar fram till sommaren.

Det är också så att tre fjordkryssningar kommer att genomföras i maj, juni och augusti. Det är fartyget Braemar som ägs av rederiet Fred Olsen Cruises som kommer att kunna ses på håll när fartyget går in i bland annat Gullmarsfjorden och Hakefjorden. Det handlar om ett fartyg som är 196 meter långt och som tidigare lagt till i Lysekil.

Det är nu några år sedan arbetet med att göra Lysekil till ett självklart besöksmål för stora kryssningsfartyg startade. MS Marina, MS Balmoral och Braemar är namnen på några fartyg som lagt till vid Grötö rev på senare år. Besökarna har haft möjlighet att göra olika utflykter i Bohuslän.

ANNONS

Flera bokningar

2020 väntas ytterligare kryssningsfartyg komma till Lysekil. Enligt Ellinor Jensen kommer det att bli fem kryssningsanlöp mellan maj och september. Jensen kan inte offentliggöra namnen på fartygen i nuläget.

– Men det jag kan säga är att de här kryssningsanlöpen är jämt utspridda över hela sommaren.

ANNONS