Johan Malm - bäst på ostronöppning

Johan Malm från Restaurang Gabriel i Göteborg tog hem helgens Nordiska Mästerskap i Ostronöppning på Tanumstrand. Tvåa blev Heini Petersen, Norge, och trea tidigare Nordiske mästaren Hasse Johannesson, Sverige.

ANNONS
|

Det var fjärde året i rad som Nordiska Mästerskapen i Ostronöppning arrangerades i Grebbestad. Presentatörer var Västsvenska Turistrådet och arrangörer Destination Grebbestad.

De tävlande, bestående av den nordiska eliten med bland annat flera världsmästare, hade till uppgift att på kortast tid öppna 30 ostron och presentera dem på en bricka så fint som möjligt.

Johan Malms totala segertid i semifinal och final med 60 öppnade ostron var 4 minuter och 58 sekunder. Med lägst kombinerad sluttid och minst straffpoäng utsågs han till vinnare.

Enda kvinnan bland de 16 deltagarna, Anne Lundqvist från Finland, kom på sista plats.

Författare dömde Juryn bestod av Mikael Öster, Lasse Lundqvist, Göran Hansson, Stefan Gringe samt författarinnan Viveca Lärn.

ANNONS

– Mitt uppdrag var att kontrollera att det inte fanns några skal eller flisor i. Sådant ger poängavdrag, berättar hon.

Blod gav minus

Annat som gav avdrag var förekomst av blod, det händer att ostronöppnaren skär sig i handen. Snygg och smakfull presentation och korrekt öppnande gav bonuspoäng.

De ostron som användes under tävlingen kom från Galway på Irland.

– De vi har här är alltför få, säger Staffan Greby, Ostronakademien i Grebbestad.

90 procent av alla svenska ostron finns på västkusten, men de växer långsamt, på grund av det kalla vattnet.

– Men det gör dem också extra goda och nyttiga. Våra ostron har världsklass, säger Staffan Greby.

Det är inte fritt att dyka efter ostron hur som helst.

– Markägarna, som äger ostronbankarna, måste ge sitt tillstånd. Ofta delar ägarna och dykarna på förtjänsten.

Syftet med tävlingen var att locka turister till Grebbestad även under lågsäsong.

– Genom denna typ av mat-event stärker vi orten och får förhoppningsvisi hit resande också från andra länder, säger Jill Axelsson, Västsvenska Turistrådet.

Kommunmästerskap Samma dag avgjordes också Tanums Kommunmästerskap i ostronöppning. Vinnare var Oscar Karlsson, som öppnade 18 ostron på 3 minuter och 29 sekunder. Segraren blir direkt inbjuden att tävla i Svenska Mästerskapen 2009.

ANNONS
ANNONS