Kajer måste åtgärdas i populärt turiststråk

Underhållet i Havsbadsområdet i Lysekil är så eftersatt att akuta åtgärder krävs. Övriga kajer från norra hamnen till Fiskhamnskajen måste också undersökas.

ANNONS
|

Det är två slutsatser som dras i en undersökning om Havsbadsområdet och flera andra kajer som sommartid används som turiststråk i Lysekil. Nyligen var det flera tusen personer som vistades i området i samband med den populära seglingstävlingen Lysekil Women´s Match. Under sommaren har det även varit flera uppträdanden i Havsbadsparken. Men turistsäsongen är slut och nu måste kommunen rätta till alla brister. – Vi har känt till att underhållet i de här områdena varit eftersatt en längre tid och att vi någon gång måste vidta åtgärder, säger Jan-Olof Johansson, kommunalråd i Lysekils kommun. Nu är det dags att göra något. Den beräkning som tagits fram visar att det kostar drygt 5 miljoner att rätta till bristerna i Havsbadsområdet. Enligt Johansson ska bristerna åtgärdas så snart som möjligt och allt ska bli klart innan turistsäsongen 2017.

ANNONS

Läs också: Stängs efter rasrisk

Det är fem områden som pekas ut i Havsbadsområdet. Bryggdelen förbi Curmans villor visar stora brister i den bärande konstruktionen och något måste göras innan nästa sommar. I våras vidtogs akuta åtgärder för att bryggan inte skulle spärras av. Träbryggan framför Oscars har brister i konstruktionen och det som föreslås i utredningen är en ny brygga. Några andra saker som tas upp i utredningen är området vid stenmurskajen och pålkajen där det finns tecken på att marken underminerats och att det finns skador i betongen. Gångbron ut till Kallbadhuset anses vara i ett sådant skick att omedelbara åtgärder krävs, exempelvis at byta ut det rostiga staketet. I undersökningen föreslås också att det göra ytterligare en undersökning för att ta reda på hur det ser ut i övriga kajer från Norra hamnen till fiskhamnskajen. Det som är känt sedan tidigare är att fiskhamnen i Lysekil stängdes av efter en inspektion där det konstaterades stora skador på bärande balkar. Den beräkning som tagits fram visar på kostnader på drygt 30 miljoner. – Det är oklart när det arbetet kommer igång, säger Jan-Olof Johansson. Det måste först göras en upphandling innan ombyggnaden kan sätta igång och det är sådant som tar tid. Oppositionsrådet Ronald Rombrant (Lysekilspartiet) konstaterar att kommunen nu måste bita i det sura äpplet. – Det här är något som måste åtgärdas innan nästa sommar. Det som är lite positivt är att det inte kommer att bli lika dyrt att åtgärda fiskhamnskajen som vi först befarade. Utan siffran hamnar på cirka 30 miljoner mot befarade 50 miljoner. Företagaren Lennart Sandinge hyr sedan många år en del av Ångbåtsbryggan i södra hamnen i Lysekil. Han konstaterar att det finns stora brister i underhållet på flera platser. – Jag tycker att kommunen borde ha skött detta betydligt bättre än vad de har gjort, säger han. Inge Löfgren (MP) brukar ofta ta en promenad i Havsbadsområdet. Han anser att åtgärder måste vidtas omgående. – Det här är ett resultat av att underhållet har eftersatts under många år, säger han. Om man tittar på. Samtidigt är det här en plats som är något av ett skyltfönster i Lysekil. Löfgren konstaterar bland annat att staketet ut till Havsbadet är angripet av rost och delvis lutar. Han ser även mindre så kallade slukhål utanför Oscars. – 2008 var det en diskussion i fullmäktige där de politiska partierna var eniga att något måste göras för att komma tillrätta med det eftersatta underhållet. Men det är så att den här typen av åtgärder kostar stora pengar.

ANNONS

Bakgrund

Den utredning som tagits fram visar att det kostar cirka fem miljoner att åtgärda de besiktigade delarna av Havsbadsområdet där det konstaterats flera olika typer av brister. Till detta kommer en kostnad för att förbättra gångvägen och brom som går ut till det populära kallbadhuset. Det är oklart vad det kommer att kosta. I våras stängdes fiskhamnkajen av och de företag som var verksamma i fiskhallen fick flytta därifrån. Den utredning som tagits fram visar att det kostar cirka 30 miljoner att bygga om fiskhamnen. I det framtagna underlaget föreslås också att det görs en heltäckande genomgång för att undersöka statusen på samtliga kajer och hamnområden från Norra hamnen till fiskhamnskajen i Lysekil för att ta reda på hur det ser ut.

ANNONS