Kommunen anmäld efter fiskeförbudet

En invånare tycker att Lysekils kommun inskränker på allemansrätten och ägnar sig åt diskriminering när det gäller införandet av fiskeförbud. Nu har kommunen blivit anmälda till JO.

ANNONS
|

Bohusläningen har tidigare skrivit om Lysekils kommuns fiskeförbud och huruvida det är utfört på ett korrekt sätt eller inte.

Efter förra veckans avslöjande om att kommunen meddelat endast nyanlända om ett utökat fiskeförbud som bara skulle gälla dem, har kommunen nu anmälts till Justitieombudsmannen (JO).

– Kommuninvånare har ju rätt att anmäla flera olika saker så det är helt i sin ordning. Det finns ju olika sätt att se på saken och jag kan tycka att det som hänt har tolkats på ett sätt som det inte var meningen, säger Eva Andersson, tillförordnad kommunchef i Lysekils kommun.

Anmälaren skriver att Lysekils kommun "inskränker på allemansrätten" genom fiskeförbudet som anmälaren inte menar har beslutats om på rätt sätt.

ANNONS

– Fiskeförbudet har gjorts med största välvilja från kommunen. Att blanda fiskekrokar med sol och bad gör att det finns risk att folk skadar sig, säger Eva Andersson.

Dessutom menar anmälaren även att kommunen ägnar sig åt "diskriminering i högsta grad" då kartan med utökat fiskeförbud enbart mailats ut till personer som arbetar med nyanlända.

– Det kan jag inte kommentera, jag är inte riktigt insatt i frågan och har inte sett den kartan du pratar om, säger Eva Andersson.

Bohusläningen skickar över den utökade fiskekartan till Eva Andersson under intervjun och det plingar till i hennes mailkorg.

I vilka områden råder det fiskeförbud i Lysekil?

– Som jag förstod det var det fiskeförbud i Norra hamnen. Detta ser ut att vara fler områden och det är mer än vad jag vet. Jag känner inte till att det skulle vara fiskeförbud på även andra områden, säger Eva Andersson.

Om det är en fråga om diskriminering eller inte är oklart. Ingen anmälan har kommit in till Diskrimineringsombudsmannen (DO).

Klarlagt är i alla fall att ett mail gått iväg från Lysekils kommun till personer som arbetar med nyanlända. I mailet finns information om ett utökat fiskeförbud, bland annat i småbåtshamnen och på Anderssons kaj.

ANNONS

Bohusläningen lät DO ta del av mailet. På frågan om det kunde röra sig om diskriminering svarar DO att "det skulle kunna vara det".

På torsdag hålls ett extrainsatt kommunstyrelsesammanträde med anledning av det fiskeförbud i Norra hamnen som på delegation utfärdades av Jan-Olof Johansson tidigare i sommar.

ANNONS