Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

IMG_8796
Straffålder. "När de är femton är de ganska slipade brottslingar, vi kommer för sent", säger Henrik Rörberg, kommunpolis i Lysekil.

Kommunpolis vill sänka straffåldern

Situationen med stökiga ungdomsgäng i Lysekil har blivit allt värre de senaste åren. Ett sätt att minska brottsligheten kan vara att sänka straffåldern menar kommunpolisen Henrik Rörberg.

– Det är ett nationellt problem att de som är 13-14 år begår grova brott och vi har inga verktyg för att hantera det. Ett sätt är att titta om det är möjligt att sänka straffåldern, det är en fråga som inte bara diskuteras i Sverige, säger Henrik Rörberg som är kommunpolis i Lysekil.

Det var P4 Väst som först rapporterade om att Henric Rörberg vill se över straffåldern. Han har sett hur oroligheterna med ungdomar i Lysekil har blivit värre den senaste tiden.

– De har tagit ett steg till i sina brottskarriärer och det har blivit grövre brott. Man har gått från skadegörelse till stölder, misshandel och hot. Om man inte får bukt med det nu är nästa steg rån, det är det som vi ser i Uddevalla, säger han.

LÄS OCKSÅ: Ungdomsgäng attackerade väktarbil med planka

Henrik Rörberg vill inte kalla det för gäng men säger att det är grupperingar med ungdomar som ställer till problem.

– Det är olika killar varje gång, ibland är de tre, ibland tjugo. Huvudproblemet är att de begår en mängd småbrott som skadegörelse, snatterier och misshandel som utförs när de är i grupp.

En av flera lösningar

I Sverige blir ungdomar straffbara vid femton år vilket betyder att det är först då som en person kan dömas av en domstol. Att sänka den åldern med 1-2 år tror Henrik Rörberg skulle kunna minska brottsligheten.

– Det är inte hela lösningen men det skulle påverka tror jag. När man pratar med de här ungdomarna har de rätt bra koll på att de inte kan bli straffade. Man märker att de förstår allvaret bättre när de börjar närma sig femton, att de faktiskt skärper sig lite grann, säger han och nämner att en ungdom som är straffad till exempel kan få problem att få körkortstillstånd.

I större städer har polisen sett hur kriminella gäng utnyttjar personer under femton år just eftersom de inte kan bli straffade. Liknande tendenser finns även i Lysekil.

– Man kan se små tendenser till det. Att det är yngre killar som inte vi kan gå på och visitera som har narkotikan på sig.

Borde inte barn under femton snarare få hjälp av kommunen?

– Så är tanken i dag men det ser inte riktigt ut som det funkar. Jag tycker man ska ta upp frågan för diskussion.

Vill ha högre polisnärvaro

Beslut om sänkt straffnivå tas på riksnivå och kommunalråden i Lysekil vill varken säga ja eller nej till kommunpolisens förslag.

– Rent personligen tycker jag att det måste vara i undantagsfall som polisen ska behöva agera mot ungdomar under femton år. Jag menar att det framförallt är socialtjänsten och skolan som ska lösa de problemen. Polisens resurser tycker jag ska gå till annat, säger Ronald Rombrant (LP).

LÄS MER: Lyssna på polisens förslag om unga brottslingar

– Det är ingen jag har reflekterat över eller något som jag tror är den framkomliga vägen, säger Jan-Olof Johansson (S).

Båda politikerna tycker det är viktigt att kommunen tar ett rejält grepp för att minska oroligheterna. Jan-Olof Johansson skulle också vilja ha en högre polisnärvaro i Lysekil.

– Vi vet att det saknas poliser och en hög polisnärvaro även i mindre orter är väldigt viktigt.

Fakta: Ungdomar och brott

I Sverige blir man straffmyndig när man fyller 15 år.

Det betyder att man bara kan dömas till straff om man har fyllt 15 år.

Är du yngre än 15 år och har gjort ett brott tar de sociala myndigheterna hand om dig.

Domstolarna i Sverige ser på brottslingar mellan 15 och 18 år som unga personer och ända upp till att du fyller 21 år tänker de på dig som en ung person. Det betyder att de inte vill ge lika stränga straff som om du vore vuxen, det vill säga äldre än 21 år.

Källa: Åklagarmyndigheten

MEST LÄST