Damir Gutic och Torsten Häller beundrar en tavla från en av Lysekils konstnärer.
Damir Gutic och Torsten Häller beundrar en tavla från en av Lysekils konstnärer.

Konsthallen fylld med skänkta verk

Lysekils konstförening testar ett nytt koncept. I konsthallen hänger bilder som medlemmar skänkt. Föreningen får in mer pengar och medlemmarna får plats för ny konst.

ANNONS
|

I lördags var det vernissage för något man inte gjort förut. Efter en idé från Damir Gutic som arbetar i Lysekils konstförening så har medlemmarna skänkt tavlor de inte har plats för hemma. Damir Gutic har efter egen idé hängt upp tavlorna och fått till en mycket bra kombination. Resultatet lät inte vänta på sig – besökarna tyckte det var en jättebra idé.

– Flera kom hit och köpte tavlor med en gång, säger Evalisa Hjelmgren, en av värdinnorna på vernissagen.

En tavla var målad av Lysekilskonstnärinnan Nanna Kristina Jonsson. När Nanna Kristina själv kom till konsthallen och fick se den köpte hon den direkt.

ANNONS

"Den måste jag bara ha" sa hon, berättar Evalisa Hjelmgren.

Under hängningen av tavlorna hjälpte föreningens ordförande Torsten Häller till och berättade om konstverken. Där finns verk av bland andra Ingrid Lind-Hyllengren och Einar Sjöbäck. Målet med utställningen är att hålla mycket låga priser så att alla som vill ska kunna köpa konst.

– Konst för alla, pengarna vi får in går direkt till föreningen, säger Damir Gutic.

Ett barnbarn till den lokalt kända konstnären Olle Skogman kom in och såg en av sin farfars tavlor.

– Han köpte den med en gång. Han har som hobby att köpa tillbaka farfars tavlor till släkten igen, berättar Evalisa Hjelmgren.

Föreningen ska utvärdera om den annorlunda utställningen är en bra idé. Kanske kommer den att bli återkommande. Det gynnar både medlemmarna och föreningen.

– Alla vinner på det här, säger Torsten Häller.

ANNONS