Delande meningar. Meningarna om hur mycket mat som slängs i Lysekils kommun är delade.
Delande meningar. Meningarna om hur mycket mat som slängs i Lysekils kommun är delade.

Kostchef kritiserar rapport om matsvinn

Stora mängder mat kastas inom äldreomsorgen och skolan i Lysekils kommun. Det hävdas i en rapport som tagits fram om matsvinn och som ska snart ska presenteras för kommunstyrelsen. Men de framtagna siffrorna ifrågasätts.

ANNONS
|

– Jag har sett de framtagna uppgifterna och kan konstatera att de inte stämmer, säger Lotta Svensson, kostchef i Lysekils kommun. Jag har krävt att undersökningen ska göras om och att de som samlar in uppgifterna ska göra på samma sätt.

Uppgifterna om matsvinnet finns underlaget som skickats ut till politikerna i kommunstyrelsen. En avdelning på ett särskilt boende, en förskola med fyra avdelningar och en skola med elever från förskolan och upp till årskurs sex har undersökts. Personalen på plats har vägt matavfallet i en veckas tid och siffran har jämförts med den mat som levererats till enheterna.

På avdelningen för särskilt boende slängdes enligt rapporten igenomsnitt 37 procent av maten. Snittet för F till 6-skolan under en vecka låg på 28 procent. Men enstaka dagar kastades upp till 40 procent av maten. Siffrorna för förskolan var något lägre. I snitt kastades 16 procent av maten.

ANNONS

– Det misstag som gjorts är att siffrorna för de portioner som levererats till jämförts med huvudingrediensen i den mat som har kastats, säger Lotta Svensson. Det är därför siffrorna blivit så höga. Svinnet brukar normalt vara mellan fem och tio procent. Det är till och med så att svinnet brukar bli högre de dagar det serveras populära rätter eftersom det är många som tar mer än vad de orkar äta upp.

I slutet av rapporten konstaterar de ansvariga tjänstemännen att syftet med den här kontrollen inte till fullo kan uppnås eftersom det inte fanns en klar tydlighet i uppdraget.

– Vi valde att skicka med den här rapporten till kommunstyrelsen även om det gjordes vissa misstag i undersökningen, säger Marie-Louise Bergqvist, chef på samhällsbyggnadsförvaltningen. Det hade sett ännu konstigare om vi inte gjort detta. Undersökningen kommer därför att göras om så att vi får fram riktiga siffror när det gäller svinnet av mat. Det är första gången vi gör en sådan undersökning.

ANNONS