Detta kan inte du, kanske hon tänker. Kronprinsessan lär sig att göra en frottage av ristningen som är uppkallad efter henne.
Detta kan inte du, kanske hon tänker. Kronprinsessan lär sig att göra en frottage av ristningen som är uppkallad efter henne.

Kronprinsessan fick en egen häll

Trots kalla vindar kom det många besökare när kronprinsessan besökte hällristningarna i Backa. Hon fick prova på frottage och fick en häll döpt efter sig.

ANNONS
|

I de kalla vindarna kring hällristningarna i Backa utanför Brastad klev kronprinssessan Victoria ur bilen till de väntande besökarna. Hon välkomnades av ordföranden i Stiftelsen för dokumentation av Bohusläns hällristningar Lasse Bengtsson. De första åskådarna var på plats över en timma innan Victoria kom, bland dem Nora Åkesson som är sex år.

– Jag ska säga till henne att jag tycker att hon är fin, säger Nora Åkesson.

Lysekils kommun delade ut flaggor till barnen som de viftar med när kronprinsessan kommer tillsammans med flera inbjudna gäster. Många barn har kommit dit och tycker det är roligt att få se kronprinsessan. Hon är på ett strålande humör och kommenterar den berömda skomakaren när Lasse Bengtsson berättar om hällristningen.

ANNONS

– Jag tycker att han er lite tanig ut, säger Kronprinsessan och både hon och publiken skrattar.

Alla barnen som kommit för att träffa kronprinssessan kommer väldigt nära innan vakterna säger att de får backa lite, hon tar sig tid till alla och stannar och pratar lite med dem. Efter den första visningen av hällristningen guidas hon vidare till en mindre hällristning lite längre upp i backen. Hör får hon själv prova på att göra en frottage, man lägger ett papper över hällristningen och målar med karbonpapper och gräs, hällristningen kopieras då till pappret.

– Är det inte läckert att det bara kommer fram så tydligt, säger kronprinsessan när hon gnuggar med karbonpappret.

Hon gnuggar och gnuggar, snart är tre stora papper fyllda med hällristningar och kronprinsessan är jättenöjd över sitt arbete. Besökarna stod en bit därifrån och såg inte så mycket av kronprinsessans arbete, men hon hade roligt och beundrade arkeologernas arbete. Hon tyckte att deras arbete var jätteroligt. Efter fick hon ett diplom och stiftelsen namngav hällen efter henne, nu heter den Kronprinsessans häll. I backen står Pia Hermansson som är fem år och väntar på kronprinsessan med en teckning i handen. Kronprinsessan stannar och tar emot den fina teckningen.

ANNONS

– Jag gjorde den igår, hon ska få den för att jag vill vara snäll mot henne, säger Pia Hermansson.

Läs Karin Gistedts krönika om kronprinsessans besök i fredagens pappers- och e-tidning

ANNONS