Kulturpristagare. Terje Fredh har författat över 50 böcker och är en uppskattad föredragshållare.
Kulturpristagare. Terje Fredh har författat över 50 böcker och är en uppskattad föredragshållare.

Kulturpris till Journalisten och författaren Terje Fredh

Journalisten och författaren Terje Fredh tilldelades på torsdagen året pris från kulturföreningen "Lysekil i våra hjärtan".

ANNONS
|

Det är femte gången föreningen delar ut sitt pris. Den bildades av bokhandlare Hasse Ekbrand och ordföranden heter Finn Jonsson - före detta ordförande för Volvo.

– Vi valde att dela ut ett litteraturpris i år i samband med kulturveckan. Våra pris ska till personer, gärna författare, som gjort något som påverkat Lysekil i positiv riktning. Här finns många författare, men få lika produktiva och historiskt intressanta som Terje Fredh, säger Ekbrand på Lysekils bokhandel.

Terje Fredh, 84, har skrivit över 50 böcker genom åren. Han har haft tonvikt på vad som hände på havet utmed Bohusläns kust 1939 - 1946. Flera av dem har varit underlag för TV-filmer.

ANNONS

– Det har blivit andra världskrigets historia, säger Fredh som 1995 också skrev en bok beställd av regeringen "Krigsseglare", samt en bok om norska sjömän som dog på havet under kriget, beställd av en norsk stiftelse.

– Den innebar mycket grävande ihop med forskare ifrån Kina, Holland, England och Norge, minns Fredh som är jätteglad för priset hemma i Lysekil, säger han.

Är du färdigskriven i bokformat snart?

– Nja, nu trappar jag ner något. Men det kommer en ny bok "Minerade farvatten" före jul. Den kan nog bli den sista boken från mig.

Terje Fredh (född 1934) är före detta lokalredaktör i Lysekil för tidningen Bohusläningen, frilansjournalist, föreläsare och författare med sjöfart som specialitet. Totalt har Fredh utgivit mer än fyrtio skrifter om sjöfart. Fredhs specialiteter innefattar svensk sjöfart under andra världskriget, svenskar som seglade under utländsk flagg under andra världskriget, den så kallade Kullagertrafiken mellan Lysekil och Hull under 1940-talet samt det gamla Bohuslän. Fredh är också en aktiv samlare av fotografier av fartyg och har samlat sedan 1950-talet. Samlingen innefattar mer än 40 000 bilder.

Fredh belönades av Sjöfartsverket, Stiftelsen Sveriges Sjömanshus och HKF för sin kamp till att ge svenska krigssjömän under andra världskriget ett erkännande och har också mottagit Kong Olav-medaljen av norska regeringen för sin forskning om svenska sjöman som seglade för Norge under andra världskriget.

ANNONS