Kustbevakningen flyttar till Lysekil

Kustbevakningen återvänder till Lysekil efter 20 år i Kungshamn. – Det var enda lösningen, det nya fartyget är för stort, annars hade vi inte tagit företag från vår grannkommun, säger Mats Karlsson (M).

ANNONS
|

För 20 år sedan flyttade kustbevakningen sin kuststation från Lysekil till Kungshamn, nu kommer den tillbaka igen. Igår togs fösta spadtaget för den nya stationen på Grötökajen. Den största anledningen till flytten är att miljöskyddsfartyget KBV 050 ska ersättas med ett större fartyg KBV 032, det nya fartyget får inte plats i Kungshamn. Det nya fartyget är tre gånger så stort som det gamla om man räknar till vikten. Den nya stationen ska vara klar innan sommaren, kajen kommer vara klar i tid innan nya KBV 032 levereras.

– Det kommer bli jättefint, det är även en strategiskt bra plats i Lysekil, säger Bengt Ternlund, regionchef Västra regionen på Kustbevakningen.

ANNONS

Grunden till den nya stationen är i full gång att gjutas och kommunalråd Roland Karlsson (FP) och Bengt Ternlund fick äran att jämna till grunden på den nya stationen.

– Det får symbolisera det första spadtaget, säger Roland Karlsson (FP).

Efter det första spadtaget bjuds gäster och representanter från kommunen in på fartyg KBV 050. Miljöskyddsfartyget KBV 050 byggdes 1981 och kommer att fortsätta sin tjänst inom kustbevakningen, hon kommer att flyttas till Södertälje och arbeta vidare i Mälaren.

– Äntligen är kustbevakningen tillbaka i Lysekil, säger Roland Karlsson (FP).

– Det är riktigt bra för kommunen att få hit företag som ökar på den marina profilen till Lysekil, kustbevakningen är perfekt för det. Jag ser bara positiva saker med att de flyttar hit igen, säger Jan-Olof Johansson (S), oppositionsråd.

Personalen från stationen i Kungshamn flyttas med till den nya stationen i Lysekil men under de närmaste åren kommer det att behöva rekryteras mer personal till kustbevakningen. Idag arbetar totalt 23 personer på stationen. Befälhavare på fartyg 050 Jörgen Hansson var även med när stationen flyttade från Lysekil för 20 år sedan och kommer nu tillbaka igen. Han kommer även att vara befälhavare för det nya fartyget KBV 032 som levereras i slutet av 2011.

ANNONS

– Jag bor precis upp för backen där borta så jag ser bara fördelar med att flytta stationen till Lysekil, säger Jörgen Hansson, och skrattar.

Kuststationer i:

Strömstad

Kungshamn (flyttas till Lysekil)

Skärhamn

Vänersborg

Göteborg (Ledningscentral)

Falkenberg

Totalt i Sverige finns 26 kuststationer inklusive en flygstation

Källa: www.kustbevakningen.se

Längd:40,67m50,1m

Bredd:8,5m10,4m

Djup:2,5m3m

Vikt:375ton896ton

Fart:11,8knop15,5knop

Besättning5 personer7 personer

Kostnad:ungefär 200 miljoner kronor

Källa: www.kustbevakningen.se

ANNONS