Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

IS-Fiskefoerbud-3
Skyltarna om fiskeförbud ska nu kompletteras med att en motsvarande bestämmelse även förs in i de lokala ordningsstadgarna.

Kustkommunens sommarbesked – fiskare kan bötfällas

I sommar ska polisen kunna bötfälla fiskare med kastspö i Norra hamnen och vid Havsbadet. – Vi räknar inte med att det ska behöva ske så ofta men det kan ju inträffa, säger kommunalrådet Jan-Olof Johansson (S).

Det omstridda förslaget om ett förbud klubbades av fullmäktige på torsdagskvällen med 16 röster mot 14. Men liksom tidigare väcker diskussionen starka känslor.

– Vett och etikett-regler och informationsinsatser borde räcka. Vi tycker att ett förbud strider mot vad vi står för i Lysekil med öppenhet och som en turistkommun, säger Ronald Rombrant, oppositionsråd för Lysekilspartiet.

Kommunförvaltningen menade att ett förbud visserligen skulle vara det mest kraftfulla för att komma till rätta med problem på bryggorna men att det kan upplevas som en inskränkning av enskildas frihet. Därför förordades mildare åtgärder. Majoriteten tar däremot fasta på att fritidsfiskare till exempel sprungit och hoppat över båtar, fört oväsen, och att krokar riskerar att skada såväl egendom som människor.

– Vi har fått påstötningar om att folk känner otrygghet för att det lätt kan inträffa saker när kastspö används, säger Jan-Olof Johansson som framhåller att hamnpersonalen nu får stöd i de lokala ordningsstadgarna om situationer uppstår och om tillsägelser inte hjälper kan polis tillkallas.

Ronald Rombrant tycker att beslutet är sorgligt.

– Självklart är det oacceptabelt att hoppa ner i båtar eller att svinga ett kastspö så att någon kan skadas. Men vi tror att det kan förebyggas med bra information, respekt och hänsyn, säger han.

MEST LÄST