Många larm i åskans spår på lördagskvällen.
Många larm i åskans spår på lördagskvällen. Bild: Stefan Bennhage

Många larm i åskans spår

Vid 17-tiden brakade ovädret loss över Bohuslän. Blixtar slog ner och regnet vräkte från himlen. Då kom också larm om bränder och översvämningar på många olika ställen, de flesta i Lysekil.

ANNONS
|

Med start klockan 17, och inom loppet av 15 minuter fick sos in närmare tio larm om bränder i terrängen, sex av dem bara i Lysekil. Därefter fortsatte larmen att strömma in och SOS Alarm blev nedringda om bränder och andra incidenter i Bohuslän.

För räddningstjänsten i främst Lysekil ledde det till febril aktivitet.

– Tjugo stycken larm hanterade jag. 11 översvämningar, ett automatlarm och fyra bränder, säger Lars Bjurström, insatsledare på räddningstjänsten i Lysekil.

De flesta larmen om brand i Lysekil rörde ett relativt begränsat område öster om Brastad, kring Fiskebäck, Svee, Rixö och Röseberget. Men flera av larmen gällde samtal från olika personer som såg samma bränder.

ANNONS

– När de står på håll så blir det difusa beskrivningar, säger Lars Bjurström, som en och en halv

Det olika uppgifterna gjorde det svårt för räddningstjänsten att veta exakt var det brann och man fick ge sig ut och leta. Till slut konstaterades att det brann på fyra ställen. Bränderna var dock av mindre omfattning och, även om det sannolikt var åskovädret som orskat bränderna så hjälpte samma oväder till att hålla dem i schack.

– Bränderna är släckta så när som på en som vi fortfarande har folk på. I och med att det regnar så slår det ner branden själv, förklarar Lars Bjurström.

Förutom alla brandlarm fick räddningstjänsten i Lysekil också in dussinet larm om översvämningar i bostadshus, med tanke på alla larm om bränder hann räddningstjänsten först inte ta sig an dessa. Men närmare två timmar efter att de första larmen började trilla in har situationen lugnat sig något.

– Nu har vi allt under kontroll, nu ska vi bara uppsöka alla dem med vatten i källaren, säger Lars Bjurström vid 19-tiden.

Men det var inte bara i Lysekil det brakade loss. Strax före 17 fick räddningstjänsten i Uddevalla larm om brand på Bokenäset, det visade sig dock inte vara något. Blixten slog också ner vid Bua utanför Kungshamn och orsakade en mindre brand. Tack vare regnet och att räddningstjänst snabbt var på plats hann det aldrig bli någon större brannd. Även i Lunden utanför Henån larmades det om brand i terrängen.

ANNONS

Och som om inte bränder och översvämningar var nog så fick räddningstjänsten i Sotenäs rycka ut och hjälpa en ko eller tjur som gått ner sig i ett dike och fastnat där. Djuret hade blivit skrämt av åskan.

ANNONS