Farligt. Det blir mer och mer plastskräp i havet. Mycket av plasten bryts ner till mindre bitar som hamnar i näringskedjan och till slut i oss människor.
Farligt. Det blir mer och mer plastskräp i havet. Mycket av plasten bryts ner till mindre bitar som hamnar i näringskedjan och till slut i oss människor.

Många ville rädda havet från skräp

Havet kvävs snart av allt plastskräp. Under lördagen ordnades Nordiska kusträddardagen och utefter Bohuskusten var uppslutningen stor.

ANNONS
|

Alla kommuner var engagerade eller hade flaggat för dagen och sett till så att skräpplockare var försedda med säckar och påsar. Både föreningar och privatpersoner ställde upp och plockade.

Skräp i havet är en viktig fråga för Kosterhavets nationalpark utanför Strömstad och man ordnade båt ut till Nord Långö för de som ville vara med och rensa upp. Medarrangörer var Selin Charter, Havs-och Vattenmyndigheten, Strömstad kommun och stiftelsen Håll Sverige Rent.

– Ett 70-tal personer hade anmält sig, säger nationalparkschefen Anders Tysklind, som inte själv var på plats men informerad.

Han berättar att Håll Sverige Rent har bedrivit strandstädning i flera år och även många andra städprojekt också men att det nya i år är att samtliga nordiska länder har gått ihop och enats om en gemensam städdag.

ANNONS

– Det viktiga med aktiviteten är förutom städningen också att frågan blir uppmärksammad, säger han och tillägger:

– Egentligen gagnar all skräpplockning havet och kusterna. Skräp har en förmåga att hamn i havet på ett eller annat sätt, det kommer via bäckar, åar eller så blåser det dit.

Enbart Kosterhavets nationalpark samlar varje år upp 15-20 ton skräp varav det mesta är plast. Det är stora volymer, konstaterar Anders Tysklind, och oändligt mycket mer finns kvar runt omkring oss.

Så fortsätt plocka! är hans uppmaning.

– "Ett skräp om dagen", är ett begrepp vi använder, Det gör stor nytta om alla gör det och också ser till att inte lämna något efter sig, säger han.

Lite fakta hämtade från Håll Sverige Rent: Längs Bohuskusten landar varje år runt 8000 kubikmeter skräp eller 5745 skräp var hundrade meter. 94 procent utgörs av plast. En virvel i Skagerack, Jutska strömmen, bidrar till att mycket skräp kommer hit utifrån havet.

2050 tror man att det finns mer plast i haven än fisk.

ANNONS