Matilda och Karin hjälpte strandad tumlare

En tumlare strandade i Grundsund under lördagen. Matilda Tornberg och Karin Ivarsson hjälpte den loss och tycker att det var en häftig upplevelse.

ANNONS
|

Matilda från Kungsbacka har sommarlov och tillbringar dagarna på hennes farmors sommarställe i Grundsund på Skaftö utanför Lysekil. På lördagseftermiddagen tog hon en löprunda ute vid vattnet och hörde snart en kvinna ropa.

- "Du, tjejen! Kom och hjälp till här!" ropade hon och jag gick dit för att se vad som stod på, säger Matilda Tornberg.

Efter några regniga dagar hade vattennivån höjts och täckte den lilla gräsremsan vid strandlinjen. Kvinnan som ropade på Matilda heter Karin Ivarsson och kommer även hon från Kungsbacka.

- Jag var på väg till stranden för att fiska krabbor med mina barn. Då ser jag en delfinliknande ryggfena sticka upp i viken och går dit för att se vad det var, säger Karin Ivarsson.

ANNONS

Där i gräset låg den, tumlaren som simmat upp mot land.

- Den hade strandat och kunde inte komma därifrån. Nosen och överkroppen låg på gräset, säger Matilda Tornberg.

Karin Ivarssons barn, 4 och 7 år gamla, blev alldeles till sig när de såg vad som låg i viken.

- De var framme och klappade på den men fick backa undan för att inte skrämma den ännu mer, säger Karin Ivarsson.

Karin och Matilda ställde sig vid den strandade tumlarenoch påbörjade räddningsarbetet.

- Vi puttade försiktigt ut den på djupare vatten och fick leda den ut på rätt. När vi väl hade fått ut den så gjorde vågorna att den åkte inåt land igen. Då fick vi visa den vägen ut igen, säger Matilda Tornberg.

Tumlaren verkade vara vid gott mod och några skador syntes inte.

- Jag tror att den precis hade kommit dit. Den såg pigg och fräsch ut och var ganska lugn, säger Karin Ivarsson.

- Den skakade lite när jag kom fram men lugnade sig när jag lagt handen på den, säger Matilda Tornberg.

Varken Matilda eller Karin har varit med om något liknande.

- Det var en fantastisk naturupplevelse och det är ju inte varje dag jag får sådan närkontakt med tumlare. Det känns fint att vi kunde hjälpa den, säger Karin Ivarsson.

ANNONS

- Detta är en sån grej som bara händer en gång i livet och det känns bra att jag hjälpte till att rädda den, säger Matilda Tornberg.

Jan Uddén vid Bohusläns museum säger att det är en naturligt mänsklig reaktion att försöka rädda tumlare men säger att det troligtvis inte är till så stor hjälp.

- Det vanligaste är tyvärr att tumlare som beter sig på det här viset inte har så långt kvar att leva och går upp på land för att de är sjuka. De andas ju med lungor men jag förstår att folk tror att det är en fisk som behöver vara i vattnet för att kunna överleva. Troligtvis kommer den simma upp på ett annat ställe och göra samma sak, säger Jan Uddén.

ANNONS