Miljonstöd kan ge skjuts åt Vegafish trots prövningar

Genom miljonstöd från en första större aktör utifrån tar Vegafish ett steg närmare den expansion har varit på tal ett tag. Men om den unika odlingen av jätteräkor blir kvar i Lysekil på sikt är fortfarande oklart. Allt hänger på vilka möjligheter som ges att utöka produktionen.

ANNONS
LocationLysekil|

Det är Länsförsäkringar i Göteborg och Bohuslän som nu har bestämt sig för att gå in som delägare och investera en miljon kronor för att bidra till utvecklingen av ett hållbart vattenbruk i Sverige.

– Efterfrågan på räkor är enorm och dessa pengar är en del av potten för att kunna skala upp produktionen, säger Matilda Olstorpe, vd på Vegafish.

Genom landbaserad odling i slutna system möjliggörs leverans till räkor till restauranger och andra uppköpare utan import och de negativa konsekvenser som har uppmärksammats i andra delar av världen, till exempel skövling av mangroveträsk samt utsläpp av antibiotika och olika preparat.

ANNONS

Har kantats av utmaningar

Jätteräkor från Lysekil skördas sedan i april 2018 och finns redan på ett antal restauranger. Sedan i höstas har Vegafish, som utvecklas med hjälp av Innovatum Startup i Trollhättan, ett exklusivt leverantörsavtal med grossisten Fisk i dag i Göteborg.

Historien om Vegafish började dock redan för tio år sedan som forskning vid Statens lantbruksuniversitet i Uppsala och försöken att komma igång på allvar har kantats av utmaningar.

I Lysekil har odlingen kommit långt men utrymmena vid högskolecentrum medger bara en produktion på högst åtta ton per år. Planen är därför att flytta till södra hamnen där det ska finnas möjlighet att skala upp produktionen rejält.

En avdelning på länsstyrelsen har redan godkänt odling av upp till 40 ton räkor per år i de nya lokalerna.

Däremot sade en annan avdelning på länsstyrelsen nyligen nej till dragningen av en vattenledning som behövs om satsningen ska kunna bli verklighet.

LÄS MER:Nej till vattenledning kan tvinga Vegafish från Lysekil

"Svårt för små företag"

Matilda Olstorpe jobbar med en ny ansökan för satsningen i Lysekil men sticker inte under stol med att etableringen på sikt kan hamna någon helt annanstans om alla pusselbitar inte faller på plats här.

– Vi tittar naturligtvis på alternativ också, för vi måste helt enkelt kunna utöka.

Som pionjär för landbaserad odling av jätteräkor upplever hon att lagstiftningen behöver uppdateras utifrån kunskap och förändrade metoder för hållbart vattenbruk.

ANNONS

– Det är svårt för små företag att skala upp verksamheten eftersom det tar sådan tid och kostar mycket pengar, säger Matilda Olstorpe.

Planerna på att expandera odlingen av jätteräkor i Lysekil lockar investerare att satsa miljonbelopp. Men vattenledningen som krävs har inte fått klartecken.

ANNONS