Nakna skönheter i hamnbassängen

De trivs bäst i tregradigt vatten och finns i massor utefter västkusten bara man lyckas upptäcka dem. Signalnudingarna - små snäckor utan skal i vackert skimrande färger.

ANNONS
|

– Det är många som inte vet om att det finns något så vackert här, alldeles nära oss, det är det som är så otroligt, säger Gert Oxby, tandläkare och hängiven dykare i Lysekil.

Han dök i hamnbassängen i Lysekil på söndagen och fotograferade små nudingar, några av hans fina bilder kan ni se här.

Signalnudingarna tillhör gruppen nakensnäckor- de saknar ju skal.

De finns över hela världen men i Sverige blir de inte så stora som i sydligare vatten, här blir de som mest upp till 39 millimeter. De som Gert har fotograferat är mellan två och fem millimeter.

ANNONS

– Januaritill mars är en högtid för nakensnäckorna, det har att göra med att vattentemperaturen går ner till två-tre grader och då trivs de som bäst, säger han.

Gert har gått och väntat på nakensnäckornas ankomst ett bra tag. Och när temperaturen äntligen var den rätta tog han på dykutrustningen med elvärme i, tog fram kameran och steg ner i den mörka hamnbassängen.

– I söndags var det snöglopp och ingen ville följa med mig. Sedan var jag nere i en och en halv timme, det var fantastiskt, säger han.

I tre år har han hittat signalnudingar i hamnbassängen. Så han vet exakt var han ska leta. Men de finns på många andra ställen också. Väderöarna till exempel. Varje plats har sina nakensnäckor som kommer igen år efter år. Smögen är ett annat ställe.

– Man vet så lite om nakensnäckorna. Förr var det kanske bara marinbiologerna som kände till dem. Det är först nu när dykarna har fått tillgång till sådana fina kameror som de också vet att nakensnäckorna finns, säger han.

Själv har Gert Oxby en proffskamera som han använder flitigt under vattenytan. Dykt har han gjort sedan han var 14 år, idag är han 64, och han tänker fortsätta många år till. En fantastisk sport, säger han.

ANNONS

– Jag är med i Dive team som är både en klubb och ett företag och i Tångjohans vänner. Det blir 150-200 dyk per år. Man måste hålla igång med något. Man får ett sug efter upplevelser.

ANNONS