– Vi kunde ha fått en varning, nu visste vi inte ens att det var ett brott att använda bilen i Norge, säger Jan Kirrud. 
Men systemet i Norge ger rätt att beslagta, utan att varna. Den enskilda personen bör ta reda på vad som gäller, menar tullen.
– Vi kunde ha fått en varning, nu visste vi inte ens att det var ett brott att använda bilen i Norge, säger Jan Kirrud. Men systemet i Norge ger rätt att beslagta, utan att varna. Den enskilda personen bör ta reda på vad som gäller, menar tullen.

Norska tullen tog bilen – fick lösas ut för 400 000

Jan Kirrud lånade ut sin bil till dottern Ulrika i Norge. Det skulle han inte ha gjort. En morgon beslagtog den norska tullen bilen – för att få tillbaka den fick de betala över 400 000 kronor.

ANNONS
|

För två och ett halvt år sedan köpte Jan Kirrud en ny Volvo. Bilen skulle han använda sommartid och när han till exempel behövde ta upp båten. Övrig tid skulle dottern Ulrika Kirrud låna bilen. Hon bor och arbetar i Drammen utanför Oslo. Och det är anledningen till vad som hände en morgon i september.

–Jag hade just lämnat barnen på dagis när en man plötsligt dyker upp och säger att de måste beslagta min bil. Jag hade ingen aning om att jag gjort något olaglig, men enligt dem var det grovt oaktsamt att köra en bil som inte var registrerad här, säger hon.

ANNONS

Hur mycket det skulle kosta att få tillbaka bilen visste varken hon eller Jan. Men efter tre månader meddelade den norska tullen att de skulle behöva betala 280000 norska kronor i tullavgift. Dessutom tillkom en straffavgift på nästan 60000.

–Totalt blev det 420000 svenska kronor. Det är mer än vad bilen är värd. Om man nu gjort sig skyldig till ett brott utan att veta om det, tycker jag att man först kan få en varning. I så fall hade hon ju deklarerat för bilen, eller kört den till Sverige och köpt en ny bil i Norge, säger Jan Kirrud.

Men sådan är inte processen. Precis som i Sverige måste den som bor i Norge också registrera sin bil i landet. Och att anmäla är den enskilda bilistens ansvar.

–Deklarerar man inte den vara man för in är det ett regelbrott. Bor man i ett land får man undersöka vilka regler som gäller där. Tyvärr är det ganska vanligt att man inte känner till det. Ganska ofta beslagtar vi svenskregistrerade bilar, säger Hergunn Andersen, rådgivare på Tollvesenet, norska tullverket.

Att Ulrika Kirruds bil egentligen ägs av hennes pappa, att hon har dubbelt medborgarskap, är delägare till en fastighet här, och att hon besöker Sverige ungefär en gång i månaden, spelar ingen roll. Hon bor i Norge och begår därmed ett lagbrott när hon kör sin pappas svenskregistrerade bil.

ANNONS

–Nu har den registrerats om, och den står inte på mig längre. Det blev en väldigt dyr omregistrering, säger Jan Kirrud.

ANNONS