Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

1/10
ANNONS ▼

Nu har årets båtsäsong startat

Nu är båtsäsongen igång på allvar och båtar i olika storlekar sjösätts varje dag. Just nu är det fullt upp på Lyckans slip där cirka 400 sjösättningar ska hinnas med till midsommar.

– Vi brukar sjösätta de första båtarna runt den första april och sedan håller vi på med detta fram till midsommar, säger Annika Dansdotter Andreasson, chef på Lyckans slip som är en fullservicemarina i Fiskebäckskil där det också finns en välbesökt gästhamn, restaurang och ett nybyggt hotell med 12 rum.

De sex anställda på marinan har just nu fullt upp med att sjösätta båtarna och extrapersonal har kallats in för att hinna med alla arbetsuppgifter.

– De verkliga entusiasterna sätter sina båtar i sjön i början av april. Det är framför allt populärt att sätta sina båtar i sjön i samband med helgdagar. Vi har fullt upp med detta fram till midsommar innan vi går in i nästa fas i verksamheten.

Efter midsommar och sex veckor framåt är de fast anställda på Lyckans slip upptagna med att serva och reparera Volvo Pentas båtmotorer samt åtgärda andra problem som kan drabba båtägare under semestern.

– Vi är en av få marinor på västkusten som kan hjälpa till med sådana reparationer, säger Annika Dansdotter Andreasson.

Varvschefen Palle Andersson konstaterar att Lyckans slip håller nuvarande tidsplan ganska bra. Men det kan snabbt ändras om det blir varmare ute.

– Då är det många som vill sjösätta sina båtar på en och samma gång och vi kommer att få en hel del att göra, säger han.

Verksamheten på Lyckans slip bedrivs under hela året. På hösten tas båtarna upp för säsongen och då väntar en tid med olika typer av servicearbeten.

Det som ska göras är bland annat att serva båtmotorer och att polera och vaxa båtarna utvändigt.

– Målet för oss är att serva och ta hand om båtarna på ett sådant sätt att kunderna bara behöver lämna och hämta nycklarna, säger Annika Dansdotter Andreasson. Det är viktigt för att vi ska kunna ha öppet året runt.

Lyckans slip sjösätter varje säsong cirka 400 båtar. 220 av dessa båtar förvaras på marinans område. Varje säsong sjösätter marinan ytterligare ett antal båtar vid den närbelägna kajen som ägs av kommunen.

Lyckans slip har nyligen gjort en större satsning på tio miljoner på ett hotell och några större satsningar blir det inte den här säsongen. Annika Andreasson vill också nämna att man tvingats ta bort försäljningen av bensin efter en inspektion av marinans drivmedelstankar.

– I fortsättningen säljer vi diesel, säger hon.

Fakta om fritidsbåtar

Sverige är ett av världens mest fritidsbåtstäta länder. Det finns inte någon exakt siffra på hur många fritidsbåtar som finns i landet. Men en undersökning av båtlivet från 2015 som Sweboat, en branschorganisation för tillverkare av båtar, gjort pekar på att det finns närmare 822000 fritidsbåtar i olika storlekar Sverige. Båtar med motorer utan möjligheter till övernattning är den vanligaste båttypen och utgör 28, 7 procent av beståndet. Näst vanligast är jollar, ekor med åror och roddbåtar. Andelen båtar där det går att övernatta utgör 20, 7 procent.

MEST LÄST