Nu säljs vattentornet för fyra miljoner

För 31 år sedan sålde Lysekils kommun det gamla vattentornet i Rågårdsvik för 50 000 kronor till företagaren Arne Karlsson mot löfte om nya jobb. Men så blev det inte. Nu är vattentornet efter planändringar till salu för fyra miljoner.

ANNONS
|

– Detta varnade vi redan för på 80-talet, säger Tomas Unfors, deltidsboende på Rågårdsvik. Jag tycker att kommunen agerade naivt.

Den här historien började 1986 när den lokala fönsterföretagaren Arne Karlsson köpte det gamla vattentornet i Rågårdsvik för 50 000 kronor mot ett löfte att det skulle byggas kontor och utställningslokal. Karlsson hade tidigare köpt ett vattentorn i Lysekil som gjorts om till uppfinnarverkstad.

I samband med köpet tvingade Lysekils kommun ett antal närboende att sälja mark till Arne Karlsson, så kallad expropriation.

– Vi erbjöd oss att köpa vattentornet, riva byggnaden och snygga till i området, säger Tomas Unfors. Det som avgjorde kommunens beslut var löften om nya arbetstillfällen. Planen ändrades först på ett sätt så det blev tillåtet att bygga kontor och en utställningslokal i vattentornet. Men sedan hände inte så mycket.

ANNONS

Planerna på att starta verksamhet fullföljdes aldrig. 2005 påbörjades en planprocess som gick till samråd men som inte fullföljdes.

I november 2011 satte processen igång igen. Flera remissinstanser var kritiska och flera fastighetsägare i Rågårdsvik försökte stoppa ändringen av detaljplanen. Men Lysekils Kommunen godkände ändringen i detaljplanen så att bostäder och kontor fick byggas med en byggnadshöjd på åtta meter. Det kan bli en majestätisk utsikt, enligt det mäklarkontor som sköter försäljningen.

– Vi godkände planen eftersom vi ville att något skulle hända i området, säger Mats Karlsson (M), som var kommunalråd när beslutet togs. Tjänstemännen redovisade hela ärendet för oss och de synpunkter som kommit fram från boende i området. Den bedömning som vi gjorde var att planen kunde ändras.

Beslutet överklagades till länsstyrelsen som avslog överklagandet med motiveringen att ärendet handlagts formellt riktigt och att kommunen gjort en rimlig avvägning mellan de allmänna och enskilda intressen som finns i området.

Mark- och miljödomstolen gick på de klagandes linje. Men några månader senare kom domstolen fram till en annan slutsats och beslutade att godkänna ändringarna i detaljplanen.

– Den nya planen innebär att det är tillåtet att bygga bostäder och det som nu händer nu är att området ska säljas, säger Tomas Utfors.

ANNONS

Arne Karlsson vill inte kommentera försäljningen.

– Den enda jag har att säga är att jag äger vattentornet som är till salu och ska sälja via mäklare, säger han.

ANNONS