Nu satsar Storebro på ny fabrik i Lyse

Småländska båttillverkaren Storebro satsar i Bohuslän där samtliga produkter i komposit i fortsättningen ska tillverkas. Satsningen som väntas ge 15 nya jobb genomförs i Nord Wests gamla fabrik i Lyse i Lysekils kommun.

ANNONS
|

– Vi har startat verksamheten i liten skala men nu är det meningen att ytterligare personal ska rekryteras. Vid årsskiftet räknar vi med att ha ett 15-tal anställda i produktionen, säger Jonas Holmberg, platschef på Storebro Lyse Plast i Lyse.

Det har tillverkats båtskrov i plast Fabriken i Lyse i många år. Men lokalerna har stått tomma sedan början av 2013 efter Nord West gick i konkurs. Storebro köpte en del av bolaget, bland annat fabriken i Lyse.

Men det var först på hösten 2016 som det började hända något. Storebro Lyse Plast AB är namnet på den fabrik som nu startat upp verksamhet.

ANNONS

– Just nu drivs verksamheten i liten skala, säger Jonas Holmberg. Det är viktigt för oss att inte satsa för hårt utan ta det lite försiktigt. Det som är viktigt för oss är att slå vakt om traditionen när det gäller båtbryggeri i Lysekil. Vi får inte glömma bort att det har funnits många tillverkare av båtskrov i den här kommunen under årens lopp.

I nuläget är det tre personer som jobbar på Storebro i Lyse. I en av hallarna står två större Storebro-båtar som håller på att renoveras och repareras. En större specialbeställning är på ingång, det handlar om att tillverka ett skrov till en ribbåt.

– Det upplägg som tagits fram innebär att en stor del av verksamheten kommer att kretsa kring båtarna av märket Storebro, säger Jonas Holmberg. Det vi ska göra är att tillverka alla delar av komposit till de här båtarna och sedan köra delarna till Storebro Bruk i Småland.

Men det är inte bara delar till båtar som ska tillverkas. Enligt Jonas Holmberg ska även andra delar av komposit tillverkas i Lyse, exempelvis olika typer av vattentankar eller andra produkter som inte har med båtar att göra.

– Vi har kunskap att bygga i stort sett allting av komposit, säger Jonas Holmberg som har många års erfarenhet av att arbeta med det här materialet.

ANNONS

Han vill betona att den metod som används vid tillverkningen av skrov eller andra detaljer i plast kallas för vakummetoden. Det handlar om en metod som är mer skonsam för miljön och för de som arbetar med att tillverka skrov.

– Anledningen till att vi satsar på tillverkning av båtskrov och andra typer av produkter är att vi inte vill vara lika sårbara när det händer något på marknaden, säger Roger von Haugwitz som äger Storebro.

Fakta om Storebro

Tillverkningen av båtar av märket Storebro har gamla anor. Verksamheten startade 1946 med tillverkning av roddbåtar och fiskesnipor i trä. I början av 2000-talet köptes företaget upp av västkustbaserade Nimbuskoncernen. Men verksamheten gick i konkurs 2012 och Storebro Boats köpters upp av Stockholmsföretagaren och entreprenören Roger von Haugwitz. Tillverkningen av de här lyxbåtarna har inte kommit igång ännu utan Storebro har de senaste åren fungerat som underleverantör åt andra företag.

ANNONS