Regeringen river upp beslut om utökat strandskydd

Beslutet att utvidga strandskyddet på det sätt som gjorts följer inte gällande lagstiftning. Nu upphäver regeringen länsstyrelsens beslut om utökat strandskydd i sin helhet i flera kommuner längs västkusten.  Några kommuner som berörs är Tanum, Lysekil och Göteborg.

ANNONS
|

– Det beslut som länsstyrelsen har tagit innebär bland annat att strandskyddsgränserna i ett antal kommuner har reglerats på platser som har ett mindre omfattande strandskydd än 100 meter, säger Lina Österberg på Miljöprövningsenheten på Miljö- och energidepartementet. Det är inte förenligt med gällande lagstiftning. Regeringens beslut till länsstyrelsen är glasklart: Gör om och gör rätt. – Vi har gjort en annan tolkning än vad länsstyrelsen gjort och anser att bestämmelsen om utvidgat strandskydd bara får användas i områden som ligger längre från strandlinjen än 100 meter, säger Lina Österberg. Området närmast strandlinjen ska regleras på andra sätt. Regeringen konstaterar att länsstyrelsens beslut att införa ett generellt strandskydd på 300 meter i Göteborg och i flera kommuner i bland annat Bohuslän inte följer gällande lagstiftning.

ANNONS

Läs också: Kommuner överklagade

Läs också: Togs om på grund av formellt fel

I det beslut som nyligen avkunnats står bland annat att ett beslut om utvidgat strandskydd måste vara tydligt inte minst för allmänheten eftersom det är en fråga om sammanhängande områden som ska bedömas på samma sätt. – Beslutet om utvidgat strandskydd har nu upphävts och skickas tillbaka till länsstyrelsen för ny behandling. Detta innebär att länsstyrelsen ska fatta nya beslut om utvidgat strandskydd i ett antal kommuner. Lina Österberg kan inte svara på vilka regler som gäller under den prövning som nu ska göras. Hon vet inte heller hur vanligt det är med ett strandskydd som är mindre än 100 meter längs kusten i Bohuslän. Ett antal kommuner och privatpersoner har överklagat länsstyrelsens beslut om utvidgat strandskydd som togs första december 2014. Den nionde juni beslutade regeringen att riva upp länsstyrelsens beslut i sin helhet i Lysekils, Tanums, Munkedals, Öckerö, Strömstad, Sotenäs, Göteborgs, Härryda, Partilles och Lidköpings kommuner. Uddevalla kommun har också överklagat beslutet om strandskydd men regeringen har inte prövat det ärendet ännu.

Lantbrukaren Paul Christensson som driver Röe gård i Brodalen i Lysekils kommun och ytterligare ett Lantbruk nära Bovallstrand i Sotenäs kommun har överklagat länsstyrelsens beslut om utökat strandskydd. – Jag ser det här som en viktig delseger, säger han. De utökade reglerna har inneburit att en tredjedel av Röe gård hamnat i ett område som plötsligt omfattas av strandskyddet. Det går inte att ha ett generellt strandskydd på det sätt som har beslutats. Vi hade tidigare haft en dialog med kommunen när det gäller vår gård och planerade satsningar. Den här processen struntade länsstyrelsen i helt.

ANNONS

Det är oklart hur regeringens beslut påverkar nuvarande strandskyddsgräns. Det menar Magnus Karlsson, som handlägger ärenden som har med strandskydd att göra hos Miljöförvaltningen i mellersta Bohuslän. – Vid en snabb genomgång har jag hittat ett tiotal platser i Lysekils kommun som skulle kunna beröras. En plats som kan påverkas och få delvis ändrad gräns för strandskyddet är Utsiktsberget nära Fiskebäckskil. När de nya reglerna antogs hamnade en del av området på strandskyddat område. Enligt Magnus Karlsson kan det bli så att länsstyrelsen tar beslut om att tillfälligt utvidga strandskyddet i väntan på att ärendet görs om.

* Tidigare stod det att Uddevalla berördes vilket kommunen inte gör.

ANNONS