Renovering av kajer ställer till med problem

Nu har arbetet inletts när det gäller att renovera området vid Havsbadsparken i Lysekil. Bryggorna förbi Curmans villa ska bytas ut och ett antal åtgärder måste genomföras för att höja säkerheten i området. Renoveringen påverkar Båt och Hav-mässan och Vattenloppet.

ANNONS
|

– Det här handlar om nödvändiga åtgärder som måste genomföras, säger Lars Henningsson, fastighetschef i Lysekils kommun.

Den undersökning som gjordes under 2016 visar på flera olika typer av problem i Havsbadsområdet. Det finns tecken på att marken under Stenmurskajen och Pålkajen har underminerats och att betongen skadats. Gångbron ut till Kallbadhuset bedömdes vara i så dåligt skick att akuta åtgärder krävdes och bryggdäcket nedanför Oscars måste renoveras.

Fyra miljoner har avsatts för ett antal mindre åtgärder mellan fiskhamnskajen och Havets hus. Pengarna har tagits från de 15 miljoner som tidigare avsatts till den planerade renoveringen av fiskhamnskajen som planeras vidett senare tillfälle.

ANNONS

– Ytterligare en sak som ska göras är att byta ut bryggan som går förbi Curmans villor, säger Lars Henningsson. Målet är att arbetet ska bli klart den första juni.

Det här innebär bland annat att Vattenloppet som sedan några år genomförs i de centrala delarna av Lysekil kommer att ha start utanför Havets hus i stället för Havsbadsparken. Tävlingen genomförs den 18 maj.

Båt och Havmässan den 26 och 27 maj kan inte ha samma upplägg som tidigare år. De utställare som deltar på mässan kommer den här gången att hålla till i området vid parkeringen och framför Havsbadets veranda.

Båtarna från Kustbevakningen, polisen och sjöräddningen ska den här gången ligga vid bryggan framför Havets hus.

– Tyvärr har vi inte fått någon information om detta förrän nyligen, säger Christina Nicander, som är engagerad i mässan. Jag tycker att de här arbetena i Havsbadsområdet kunde ha genomförts tidigare under året. Men vi har i alla fall lyckats lösa situationen.

Det är också så att en av bryggorna i hamnen kommer att stängas av fram till den första juni då renoveringen av området ska vara klar.

– Det här drabbar de båtägare som har sin båtplats där, säger Daniel Gustavsson, ansvarig för småbåtshamnarna i Lysekils kommun. Vi har lyckats lösa detta genom att erbjuda nya båtplatser i andra hamnar fram tills området har renoverats.

ANNONS
ANNONS