Sommargäst. Gråsälen låg på skäret tillsammans med knubbsälarna när Anna Rexon hade en guidad sälsafari utanför Lysekil. – Imponerande, säger hon.
Sommargäst. Gråsälen låg på skäret tillsammans med knubbsälarna när Anna Rexon hade en guidad sälsafari utanför Lysekil. – Imponerande, säger hon.

Sälsynt besökare på Lysekilsskär

Vanlig i Östersjön och i Norge, men i Bohuslän är den en ovanlig gäst. Men i veckan solbadade en gråsäl på ett skär utanför Lysekil.

ANNONS
|

–Jättekul att få se den, säger Anna Rexon, sälguide på m/s Rania.

Det var när Anna var ute med en grupp på sälsafari, som utgår från Havets hus i Lysekil, som de upptäckte den större sälen bland knubbsälarna. Den låg där på ett skär och tycktes nöjd med livet och sällskapet av sina något mindre släktingar. Jennie Soriano, från Havets hus, lyckades till och med fånga den ovanliga gästen på bild.

–Jag berättar ju på guidningen om skillnaden mellan gråsäl och knubbsäl, men nu fick jag verkligen se vilken skillnad det är, säger Anna Rexon. Det var så himla kul att se och jag är imponerad. Den var väldigt mycket större och så var den lite skyggare än knubbsälarna.

ANNONS

Sälen smet ner i vattnet när den blev upptäckt, men efter en stund kröp den upp på skäret igen och lät sig tittas på.

Sälforskare Tero Härkönen, vid Naturhistoriska riksmuseet, säger att det finns enstaka gråsälar utanför Lysekil och att man gör iakttagelser nästan varje år. Det finns även enstaka individer vid Väderöarma och Koster, där man ser en eller två varje år.

–De kommer från det norska beståndet, säger han. Den kan vara svår att skilja från knubbsälen innan den blir fullvuxen och får sin karaktäristiska huvudform.

Gråsälen känner man igen på att den har längre nos och att den är betydligt större än sin släkting knubbsälen. Den tillhör familjen öronlösa sälar och är den enda arten i släktet Halichoerus.

Tero Härkönen säger att före 1750 var gråsälen den dominerande arten i Bohusläns vatten, men den utrotades och därefter kom knubbsälen att ta över. Han säger att det är lättare att utrota gråsälen än knubbsälen.

–Gråsälen föder sina ungar på land och är på land i 17 dagar. Om man då klubbar ihjäl alla kutar utrotas den.

ANNONS