Så ska operationskön i Lysekil minska

Med planerade operationer på lördagar ska Lysekils sjukhus hjälpa NU-sjukvården att få ner operationsköerna. Sex axeloperationer varje lördag under de närmaste veckorna ska minimera operationskön.

ANNONS
|

Sedan den 1 juli 2010 är vårdgarantin en del av hälso- och sjukvårdslagen, bland annat gäller att en patient aldrig ska behöva vänta längre än 90 dagar på specialistvård eller operation. Operation Lysekils Sjukhus AB (Olsab) har opererat vårdgarantipatienter sedan 2008 och har ett avtal med Västra Götalandsregionen för att korta vårdköerna i regionen. Olsab är ett offentligt finansierat privat vårdbolag som har byggt om operationsavdelningen på Lysekils sjukhus till en modern avdelning för ortopedi, urologi och kirurgi.

– Vi gör planerade operationer på lördagar för att minska köerna just nu, säger Sven-Olov Molin, vd och kirurg på Olsab.

Enligt Sven-Olov Molin erbjuder inget annat sjukhus inom NU-sjukvården planerade operationer på lördagar, i Lysekil gör man det för att ge en förbättrad vård för patienterna. De planerade operationerna på lördagar gäller i dagsläget enbart axeloperationer och utförs med förfinad teknik och titthålsteknik. I första hand är det sviter efter fallolyckor eller förslitningsskador som opereras.

ANNONS

– Patienterna går hem samma dag som operationen och de flesta blir helt återställda, säger Sven-Olov Molin.

Under de närmaste veckorna kommer ett 40-tal patienter med axelskador opereras på Lysekils sjukhus. Under en vecka kan man med nuvarande upplägg på Olsab klara 80 dagkirurgiska operationer medräknat operationerna på lördagarna.

– Vi utför sex planerade operationer varje lördag nu under några veckor framåt, säger Sven-Olov Molin.

Beslutet att planera operationer på lördagar har fungerat bra i Lysekil och att ha en dag som är dedikerad till enbart axeloperationer har underlättat arbetet då det kräver avancerad utrustning. För att det ska fungera så bra som möjligt krävs en god produktionsplanering för att med god framförhållning planera verksamheten.

– Vi har ett bra samarbete med NU-sjukvården och tror att en gemensam satsning kan förbättra villkoren för de patienter som väntar på undersökning och behandling i norra Bohuslän, säger Sven-Olov Molin.

Kirurgi: Ljumskbråck, åderbråck, anala operationer, gallsten samt chirurgia minor.

Urologi: Cystoskopi, ultraljud av prostata, prostataoperationer (TUR-p), sterilisering av män, hydrocele, fimosis och penisplastik.

Ortopedi: Artroskopisk kirurgi; knä-, axel och fotled. Handkirurgi; karpaltunnel, triggerfinger, Dupuytren. Fotkirurgi; Hallux valgus, hammartå och exostos.

Medicinsk Gastroenterologi: Utredning av mag- och tarmsjukdomar. Gastroskopi och koloskopi.

Källla: www.olsab.se

ANNONS