Seabased vill köpa ett område i hamnen, men nu har Lysekils kommun meddelat företaget att man inte är beredd att sälja.
Seabased vill köpa ett område i hamnen, men nu har Lysekils kommun meddelat företaget att man inte är beredd att sälja.

Seabased får inte köpa mark

Kommunen är inte beredd att sälja mark till Seabased. Därför upphör nu det optionsavtal som man haft med vågkraftsbolaget.

ANNONS
|

– Det utpekade området har strategisk viktig betydelse. Och säljer man ett område avhänder man sig all kontroll av området också, säger Jan-Olof Johansson (S), kommunalråd i Lysekils kommun.

Det är förklaringen till varför kommunen i fredags informerade Seabased att man inte förlänger det optionsavtal som man haft med bolaget sedan början av 2013. Då beslutade kommunen att teckna ett avtal med Seabased om att företaget skulle få arrendera eller köpa mark vid Grötö, där Seabased tänkte uppföra en fabrik för produktion av vågkraftverk. Ett av villkoren var att bygget skulle komma igång innan juli 2014. Redan i slutet av 2013 stod det klart att fabriken inte skulle byggas inom avtalad tid och företaget begärde en förlängning av optionsavtalet.

ANNONS

Sedan dess har avtalet förlängts i omgångar. Senast vid årsskiftet då det förlängdes i tre månader. Då hade Seabased framfört ett önskemål att kommunen skulle ta fram ett förslag på köpeavtal eller arrendeavtal och kommunen skulle utreda frågan. Förra veckan löpte tiden ut och kommunen meddelade att man inte hade för avsikt att förlänga optionsavtalet.

– När vi träffade Seabased senaste gången var de tydliga med att det var just köpa området som var aktuellt. Vi kollade i kommunstyrelsen förra veckan och det blev en tydlig signal från politiken att man inte var beredd att sälja, säger Jan-Olof Johansson.

Hur mycket har bristen på resultat från Seabased spelat in i det beslutet?

– Jag vet faktiskt inte. Mig har det inte påverkat så mycket för jag har förstått att det är en svår verksamhet som man har gett sig in på. Men det är klart hade man stått här och sagt att man hade stora avtal på gång och nu måste bygga fabriken hade det kanske sett annorlunda ut.

Oppositionsrådet Roland Rombrant (Lp) tycker att det är bra att avtalet inte förlängs.

– Vi har fått reservera den här marken under den här tiden som optionen har funnits, det har lagt en våt filt över området. Med detta alternativ borta kan vi tänka friare kring Grötö.

ANNONS

Både han och Jan-Olof Johanssonpoängterar att man vill fortsätta föra dialog med Seabased och att inga dörrar är stängda. Från företaget vill man inte uttala sig om kommunens besked.

– Jag har ingen kommentar, säger vd Öivind Magnussen.

Just nu pågår en hamnutredning i kommunen och vad marken ska användas till i stället är oklart. Många faktorer spelar in, bland annat Lysekilsbanans framtid.

Läs mer:

ANNONS