Mats Karlsson (M), Jan-Olof Johansson (S) och Roland Karlsson (FP) var mycket nöjda efter kommunstyrelsemötet. Avtalet med Seabased är påskrivet.
Mats Karlsson (M), Jan-Olof Johansson (S) och Roland Karlsson (FP) var mycket nöjda efter kommunstyrelsemötet. Avtalet med Seabased är påskrivet.

Seabased-kontraktet i hamn för Lysekil

Nu har en enig kommunstyrelse godkänt arrende och optionsavtal med Seabased.

ANNONS
|

Och det handlar inte om något nollkronorsavtal som många befarat. Men väl ett maxtak på 450 kronor kvadratmetern.

– Värdering görs när köp blir aktuellt. Det kommer att ligga i linje med vad vi tar för andra industritomter, säger kommunalrådet Roland Karlsson (FP).

Totalt handlar det om över 40 000 kvadratmeter på Grötö rev i Södra hamnen. Seabased får option att arrendera marken och sedan option att köpa.

Det hela är indelat i tre områden. Område A där Magasin 7 ligger och där den första mindre fabriken planeras börja byggas i höst.

Området är på 9 220 kvadratmeter och arrendeavgiften 267 280 det första året. Avgiften ska uppräknas med konsumentprisindex. Arrendet löper på 20 år. Men allt måste komma igång innan juli 2014 och kommunen förvarna sex månader innan så att nuvarande hyresgäst Lysekils hamn varslas och magasin kan rivas eller forslas bort.

ANNONS

Sedan har Seabased möjlighet att köpa marken för max 450 kronor kvadratmetern.

– De ville ha ett maxtak så de visste vad de skulle hålla sig till, säger Roland Karlsson som försäkrar att det inte kommer att innebära att marken säljs för under marknadsvärde.

Område B är på cirka 30 000 m2. Det är där den stora fabriken planeras. Område B ligger utanför område A och utefter kajen. Även här finns det möjlighet till arrende och sedan köp med samma villkor som för område A. Optionen för B gäller i sju år.

– Men Seabased säger att de beräknar komma igång inom tre, fyra år, förklarar Roland Karlsson.

Område C är en utökning av område B. i dag är det en del av vattnet i hamnen som kan fyllas ut enligt gällande detaljplan. Här ska pris och övriga villkor regleras i ett separat avtal.

Sju år har kommunen jobbat med att få Seabased till Lysekil. Nu kan man äntligen pusta ut.

– Vi är oerhört nöjda att de etablerar sig i Lysekil, säger oppositionsrådet Jan-Olof Johansson (S).

– Och att det har gått juste till. Man hör ju om företag som bara är beredda att lägga en krona och kommuner som ändå tacksamma.

ANNONS

– Det går inte att förneka att vi varit oroliga att det inte skulle bli något, säger Mats Karlsson (M).

– intressenter från Norge, Kina och andra ställen har ju hela tiden legat på.

Att allt tagit så lång tid skyller de på jurister och experter som funderat på tolkningar.

– Men i stort har avtalet sett ut så här hela tiden.

Och vad tror politikerna om jobben?

– Finns det 300 i fabriken om fem år är det jättepositivt.

ANNONS