Roger Jansson på Havets hus har engagerat sig i frågan om biologisk mångfald.
Roger Jansson på Havets hus har engagerat sig i frågan om biologisk mångfald. Bild: Ingvar Spetsmark

Slår ett slag för biologisk mångfald

Den internationella dagen för biologisk mångfald är något som har uppmärksammats på Havets hus i Lysekil under fyra dagar. Flera intressanta saker togs upp under de här dagarna.

ANNONS
|

– Det här är ett så viktigt ämne och detta med biologisk mångfald är inte så svårt som det låter, säger Roger Jansson som jobbar på Havets hus. Enligt uppgifter från Världsnaturfonden kan det till och med bli så att cirka 70 procent av alla djur som fanns på jorden för 50 år sedan har försvunnit år 2020. Det är därför som vi beslutat att ta upp denna fråga i flera dagar.

Internationell dag

Firandet på Havets hus inleddes redan på lördag och pågår ända till tisdagen den 22 maj som är den internationella dagen för biologisk mångfald.

Den här dagen är en av FN:s internationella dagar som instiftades i december 1993 och fastställdes år 2000. Syftet med den här dagen är att FN vill påminna om hur viktigt det är med den biologiska mångfaldens betydelse för livet på jorden.

ANNONS

Enligt Wikipedia är det i dag så att en femtedel av alla djurarter riskerar utrotning och att en art i genomsnitt genomsnitt försvinner. Ett flertal organisationer har bestämt sig för att lyfta fram den här dagen på ett bättre sätt. Många av de lokala Naturskyddsföreningarna ordnar olika aktiviteter under tisdagen.

Belyste frågan

Det program som tagits fram belyste detta med biologisk mångfald ur flera olika aspekter. Det fanns exempelvis möjlighet att lyssna på Anders Broman från Lysekil som gjort ett stort antal resor till Afrika för att studera olika djur. Det gick också att titta på när djuren på Havets hus matades och att se på en film om vargar.

Odd Bengtsson visade hur man kan bygga ett hotell för insekter.

– De här små djuren älskar att hålla till i gamla trädelar, säger han. Det är relativt enkelt att göra ett eget insektshotell. Det man behöver är lite torra grenar, kottar och en del annat. Sedan kan man ta med sig hotellet hem.

Enligt Odd Bengtsson är det många insekter som försvunnit på senare år.

– Jag tycker till och med att det är fel att döda insekter i dag, säger han.

ANNONS