Stort intresse för Axels fredsduva

De senaste månaderna har några av de bilder Axel Hagström, bosatt i Lysekil, tagit fått stor spridning. Bilden på gässen som föreställer en fredsduva har publicerats i hela världen.

ANNONS
|

– Jag har en ganska bra blick för när något är på väg att hända och jag är också snabb med att ta fram kameran och ta bilder, säger Axel Hagström, 32 år, som bott i Lysekil i hela sitt liv.

Intresset för fotografi är något som Axel Hagström, som tidigare hade efternamnet Jonsson, haft i stort sett hela livet. När han var liten fick han möjlighet att vara med fotografen Lennart Hård i Lysekil både när det var dags att ta bilder eller att arbeta i mörkrummet.

Axel Hagström har tidigare arbetat som grafiker och med att sköta familjesidorna för tidningen Lysekilsposten.

ANNONS

– Men jag slutade nyligen på egen begäran eftersom jag kände att jag ville göra något annat, säger han.

Ett stort intresse för Axel Hagström är musik och han har bland annat spelat i det lokala hårdrockbandet Mordant. Hemma i bostaden i centrala Lysekil står det flera gitarrer och en elbas med sex strängar. Han kommer från en familj där konst och musik haft stor betydelse. Pappan är orgellärare och mamman har varit verksam som konstnär under många år.

– Jag trodde att jag skulle bli känd som musiker, säger Axel Hagström. Men nu är det mina bilder som blivit viktigast och jag hoppas kunna försörja mig som naturfotografi i framtiden.

De senaste månaderna har flera bilder som Axel Hagström tagit fått stor spridning i Sverige och andra länder. Det handlar bland annat om en ovanlig bild på en lunnefågel och ett par bilder på norrsken som tagits vid Stångehuvud i Lysekil. Och en bild på en Kungsörn som har tagits nära Långevattnet i Sotenäs kommun.

– Jag vistades på Stångehuvud en stor del av natten för att få bilderna på norrsken.

Den bild som har fått störst spridning är de gäss som flyger i en formation som en fredsduva. Greenpeace och ett antal medier över hela världen har visat stort intresse för bilden som är tagen i närheten av Ramsvik dit Axel Hagström ofta brukar åka och ta bilder numera. Bilden på gässen togs den 19 mars.

ANNONS

– Jag tycker att Ramsvik är ett fantastiskt område om man vill ta bilder.

Det finns de som menar att bilderna inte är äkta utan har gjorts i ordning i efterhand i datorn.

– Jag har inte fejkat några bilder, svarar Axel Hagström. Jag tar endast bilder i råformat och sparar originalen på ett säkert ställe. Det är nämligen så att bilder som tas i det formatet inte går att ändra eller manipulera.

ANNONS